AMSTELVEEN - Ton Vrolijk heeft met verbijstering kennis genomen van de beschuldiging dat hij renster Anita Valen opzettelijk zou hebben gedrogeerd. In een poging zijn naam te zuiveren hebben de voormalige ploegleider van de vrouwenformatie Powerplate Bik en verzorger Ruud Verbeek hun hoop gevestigd op de wielrenunie KNWU.

Vrolijk en Verbeek hebben er in een e-mail aan de KNWU op aangedrongen de zaak grondig te onderzoeken. Voorzitter Joop Atsma heeft zich in een reactie al uitgesproken voor een onderzoek, maar het bestuur van de bond moet hiervoor een definitieve beslissing nemen. Het college komt woensdag bijeen om onder meer deze zaak te bespreken.

Onderzoek

"Een gang naar de rechter is ook nog altijd een optie, maar we hebben liever dat de KNWU de zaak grondig gaat onderzoeken", aldus Verbeek. "De uitkomst hiervan moet aantonen dat wij onschuldig zijn. We zien het niet zo zitten om zes maanden te procederen voor een rechtbank en dan een paar regeltjes rectificatie in een krant te krijgen. We voelen meer voor een onderzoek door de bond. Als de wielrenunie niets doet, kunnen we altijd nog besluiten naar de rechter te gaan."

Ploegleider Vrolijk heeft zich dinsdag uitgebreid laten bijpraten door Verbeek. Hij keerde maandagavond laat terug van een vakantie in Brazilië. De beschuldigingen van Michel Bik, bestuursvoorzitter van het team, waren volledig aan hem voorbij gegaan. Naast het opzettelijke drogeren van Valen beschuldigt hij Vrolijk ook van het stelen van fietsen. "Ik ben enorm aangeslagen door alle dingen die Michel Bik beweert. Ik snap niet waarom deze man ons dit allemaal aandoet. Ik ben echt verbijsterd."

Cafeïne

Volgens Vrolijk is Anita Valen ook niet voor niets vrijgesproken van doping. Ze testte vorig jaar positief op cafeïne. "De Noorse bond heeft deze zaak tot op de bodem uitgezocht. Ze zijn zelfs naar Spanje geweest om monsters te nemen in het café waar Anita koffie heeft gedronken. Het is wel waar dat we van haar afwilde, omdat ze slecht in de ploeg lag, maar absoluut niet op deze manier. Bovendien heeft ze ergens anders al een contract getekend."

Vrolijk heeft vele steunbetuigingen van zijn rensters gekregen. Onder anderen Vera Koedooder en Ghita Beltman willen onder Vrolijk blijven rijden. Ook sponsor Powerplate wil met hem door. Hij kan van de internationale wielrenunie UCI tot 1 februari uitstel krijgen om een nieuwe ploeg op te zetten. "Maar het hangt er wel vanaf of we deze klap te boven komen en of we er nog wel zin in hebben. Er is zoveel op ons afgekomen. De goede naam die ik in tien jaar heb opgebouwd, is weg. We moeten weer op nul beginnen. Ik weet niet of ik daar de energie voor heb. We hadden twee grote sponsors, maar het is maar de vraag of die nu willen doorgaan. Ik hoop nu eerst dat de KNWU een onderzoek wil doen zodat onze naam gezuiverd kan worden."