BELGRADO - De Servische volleybalsters zijn zondag in de voetsporen getreden van hun mannelijke collega's.

De vrouwen zorgden voor een bijzondere dubbelslag door eveneens de Europese titel te veroveren.

Voor eigen publiek in Belgrado vocht Servië zich tegen Duitsland terug van een achterstand van 2-1 in sets en won in een spannende finale met 3-2 (16-25 25-20 19-25 25-20 15-9).

Na de winst in de derde set leken de Duitse vrouwen de wedstrijd stevig in handen te hebben. Ze pakten een voorsprong van 6-0.

Enthousiast publiek

Maar deze ruime marge bleek echter niet voldoende. Met de steun van het enthousiaste publiek, onder wie ook tennisser Novak Djokovic, kwam de thuisploeg terug. Na de winst in het vierde bedrijf nam Servië ook het heft in handen in de beslissende set en gaf dit niet meer uit handen.

Het is het eerste Europese succes voor de Servische vrouwen. Het EK werd vele jaren gedomineerd door Rusland.

Italië

De afgelopen twee edities ging de titel naar Italië. De titelverdediger, die Nederland uitschakelde in de kwartfinales, werd nu vierde. In de strijd om het brons was Turkije met 3-2 te sterk.

Voor de Servische Jovana Brakocevic kreeg de titel extra glans. Ze werd uitgeroepen tot de meest waardevolle speelster van het EK.

Met het bereiken van de finale deden Servië en Duitsland goede zaken met het oog op de Olympische Spelen.

World Cup

De twee landen mogen in november meedoen aan de World Cup in Japan, waar de eerste drie toegangsbewijzen voor Londen 2012 klaar liggen. Samen met Turkije en Italië zijn de finalisten ook zeker van deelname aan het Europese kwalificatietoernooi in mei.

Nederland werd in de eindrangschikking als zevende geklasseerd, achter Polen en Rusland. Oranje is nu 'veroordeeld' tot het spelen van een voorronde in november om in mei te kunnen meedoen aan het Europese kwalificatietoernooi. Hier staat een olympisch ticket op het spel.