NIJMEGEN – PSV is zondag gestegen naar de tweede plaats in de eredivisie. De Eindhovenaren leken bij NEC lange tijd genoegen te moeten nemen met een punt, maar kort voor tijd sloegen invaller Zakaria Labyad en Tim Matavz alsnog toe: 0-2.

De achterstand van PSV op ranglijstaanvoerder AZ blijft door de moeizame zege beperkt tot vier punten.

Met de wetenschap van het puntenverlies van FC Twente (2-2 tegen Excelsior), Ajax (0-1 bij FC Groningen) en Feyenoord (0-3 tegen ADO Den Haag), die allemaal eerder op zondag speelden, wilde PSV in Nijmegen snel zaken doen.

Eerste gevaar

Ola Toivonen zorgde na twaalf minuten met een schot voorlangs voor het eerste gevaar. Kort daarop leek Georginio Wijnaldum de score te openen, maar de international zag de bal na zijn schot via de doelpaal terug het veld in stuiteren.

NEC nam later in de eerste helft steeds meer het initiatief en toonde aan dat de laatste linie van PSV de zwakste is.

Derijck reserve

Rutten koos ook in De Goffert weer voor Wilfred Bouma en Marcelo als centrale verdedigers. De van ADO Den Haag overgekomen Timothy Derijck moest opnieuw met een reserverol genoegen nemen.

In het laatste gedeelte voor rust kreeg NEC binnen zes minuten drie grote mogelijkheden. Eerst stuitte PSV-huurling Genero Zeefuik op Andreas Isaksson.

Lasse Schone schoot van dichtbij over. De beste kans was voor Ryan Koolwijk, die de bal van dichtbij voor het inschieten had maar ook faalde.

Labyad

Ook na de pauze kon de thuisploeg prima meekomen met de titelkandidaat. Nick van der Velden testte Isaksson en aan de andere kant zorgde Tim Matavz met een afstandsschot voor gevaar. Invaller Stefan Nijland schoot kort voor tijd net voorlangs voor NEC.

Net toen het duel doelpuntloos leek te eindigden, sloeg invaller Zakaria Labyad toe. Matavz zorgde er met een tweede treffer voor dat PSV een, qua resultaten, topdag beleefde. Het team van Rutten is FC Twente (op basis van doelsaldo) en Ajax nu voorbij.

NEC had een succesje wel weer gebruiken. Het team van coach Alex Pastoor was door drie achtereenvolgende nederlagen, tegen De Graafschap, NAC Breda en RKC Waalwijk afgezakt naar de onderste plekken. De Nijmegenaren blijven door het vierde verlies op rij op zeven punten staan.