AMSTERDAM - Ajax is zondagmiddag tegen de eerste nederlaag in het huidige seizoen aangelopen. FC Groningen was in eigen huis te sterk voor de Amsterdammers. Leandro Bacuna maakte vanuit een strafschop de enige treffer van de wedstrijd.

Theo Janssen vierde een jubileum in het duel. De van FC Twente overgekomen spelverdeler speelde zijn driehonderdste wedstrijd in de eredivisie. Janssen werkte het leeuwendeel van die duels af in het shirt van Vitesse.

De thuisploeg begon fel aan de wedstrijd en wist de Amsterdammers de eerste twintig minuten goed onder druk te zetten. De grootste kans van de wedstrijd was echter voor de bezoekers.

Sulejmani

Miralem Sulejmani werd door een steekpass van Siem de Jong perfect gelanceerd maar schoof de bal net langs het doel. Spits Kolbeinn Sigthorsson had daarvoor al een lichte blessure overgehouden aan een duel met Lorenzo Burnet en werd vervangen door Dmitri Bulykin.

De Russische aanvaller kwam voor de rust echter nauwelijks in het spel voor. Hij was niet de enige aan de kant van Ajax die niet goed in de wedstrijd zat. Ook jubilaris Janssen speelde vrij anoniem.

Bacuna

Dankzij de snelheid van Derk Boerrigter wisten de Amsterdammers wel enigszins onder de druk van Groningen uit te komen, maar de thuisploeg behield de overhand. Vlak voor rust kreeg Bacuna een perfecte gelegenheid om de Noorderlingen op voorsprong te zetten.

Op nog geen drie meter voor het doel kreeg de middenvelder een vrije kopkans. Hij werkte de bal echter over de lat waardoor de beide ploegen bij een doelpuntloze stand de kleedkamers opzochten.

Penalty

Ook na de rust bleef de thuisploeg de bovenliggende partij. Echt grote kansen leverde dit niet echter op. Na een uur spelen stond de wedstrijd echter op zijn kop. Aanvoerder Petter Andersson kon alleen door op doelman Kenneth Vermeer, die nog net zijn hand tegen de inzet kreeg.

De Zweed pikte de bal echter op waarna Gregory van der Wiel met de hand de bal voor de voeten van Andersson wegtikte. De verdediger kreeg zijn tweede gele kaart en Bacuna liet het buitenkansje vanaf de stip niet onbenut.

Daardoor kwam Ajax voor de negende uitwedstrijd op een rij op achterstand. Geen van die duels ging echter verloren. Trainer Frank de Boer greep na het doelpunt van Bacuna meteen in en haalde spits Bulykin weer naar de kant voor verdediger Andre Ooijer.

Proef

De unieke nederlaag voor de Amsterdammers, die sinds 20 maart ongeslagen waren in de eredivisie, werd bijna voorkomen door een Groningen-speler. Kees Kwakman stelde zijn eigen doelman Brian van Loo tot het uiterste op de proef. Met een katachtige reflex voorkwam hij de gelijkmaker.

In de slotfase kregen de elf Groningers kansen om weg te lopen bij de tien Amsterdammers. Geen van noorderlingen wist echter doel te treffen.

De achterstand van Ajax op koploper AZ bedraagt nu zes punten. Over twee weken, na de interlandonderbreking, staan de beide ploegen tegenover elkaar in Amsterdam. 

Lees alles over de eredivisie op NUsport