AMSTERDAM - AZ is in elk geval tot zaterdag 15 oktober koploper in de eredivisie. De Alkmaarders wonnen zondag met 1-3 op bezoek bij VVV-Venlo, dat eerder in het seizoen Ajax en PSV nog op een gelijkspel hield.

In de snikhete De Koel had AZ in de eerste helft het overwicht, zonder tot veel kansen te komen. Het was dan ook niet verrassend dat een standaardsituatie leidde tot de openingstreffer.

Rasmus Elm schoot in de 32e minuut een vrije trap achter doelman Wilko de Vogt, die de geblesseerde Dennis Gentenaar verving.

De Zweedse middenvelder had ook al in de vorige vijf eredivisieduels doel getroffen. De laatste AZ-speler die in meer duels op rij het net vond, was Mounir El Hamdaoui, die in het najaar van 2008 zeven wedstrijden achtereen trefzeker was.

Weinig balvast

AZ, dat vrijdag pas laat terugkeerde uit Oekraine na het Europa League-duel met Metalist Charkov, nam hierna het heft nog steviger in handen. Zelden stichtte VVV-Venlo gevaar; de aanvallers Ahmed Musa en Michael Uchebo toonden zich niet balvast genoeg.

Ook na de hervatting kon de thuisploeg geen vuist maken. Na een uur werden de Limburgers helemaal voor een onmogelijke opgave gesteld: op aangeven van Elm zorgde Adam Maher voor de 0-2. Vlak hiervoor werd een treffer van Brett Holman onterecht afgekeurd vanwege buitenspel.

Invaller Simon Poulsen maakte er een kwartier voor tijd na een fraaie individuele actie zelfs 0-3 van. De eretreffer van VVV (een benutte rebound van Robert Cullen na een gemiste strafschop van Musa) kwam veel te laat om voor een spannende slotfase te zorgen.

Zeven zeges

AZ heeft nu zeven van de acht eredivisieduels in winst omgezet. Alleen de uitwedstrijd tegen FC Twente ging verloren (2-0) op de tweede speeldag.

Over dertien dagen, na de interlandperiode, vervolgen de Alkmaarders de competitie tegen Ajax in de Amsterdam Arena.

VVV-Venlo blijft zeventiende met drie punten. De Limburgers kwamen dit seizoen nog niet tot winst.