AMSTERDAM - Dani Pedrosa heeft de MotoGP van Japan gewonnen. De Spaanse rijder van Repsol Honda bleef op het circuit van Motegi landgenoot Jorge Lorenzo ruim zeven seconden voor. 

Klassementsleider Casey Stoner, teamgenoot van Pedrosa werd derde. De Australiër was van poleposition vertrokken en leek onbedreigd af te gaan op de overwinning.

Op hoge snelheid verloor hij door falende remmen en een trilling in zijn wiel echter bijna de controle over de motor. Op knappe wijze wist Stoner overeind te blijven, maar belandde hij wel naast de baan. Daardoor viel hij terug en kon hij geen aanspraak meer maken op de overwinning.

De race in Japan stond eigenlijk voor april op de agenda, maar werd uitgesteld wegens de problemen in de kerncentrale van Fukushima.

Stoner behoudt door zijn derde plaats de leiding in het klassement. Hij kan in de volgende race op 16 oktober op het circuit van Philip Island in zijn thuisland Australië voor de tweede keer in zijn loopbaan de wereldtitel pakken.

125cc

In de 125cc-klasse was Johann Zarco de beste. De Fransman hield klassementsleider Nicolas Terol en Hector Faubel achter zich. In het WK-klassement heeft Zarco nog 31 punten achterstand op Terol.

Jasper Iwema eindigde in Japan op dertiende plaats. De Nederlander staat nu negentiende in de strijd om de wereldtitel.

Moto2

De Moto2-race werd gewonnen door Andrea Iannone. De Italiaan bleef de Spanjaard Marc Marquez en de Zwitser Thomas Lüthi voor. In het WK-klassement heeft Marquez nu de leiding. Hij houdt Stefan Bradl uit Duitsland net achter zich.

Het verschil tussen beide rijders is een punt.