KERKRADE - Na twee zware nederlagen heeft Roda JC zaterdag weer wat vertrouwen opgedaan in de eredivisie. De Limburgers waren op eigen veld met 4-3 te sterk voor NAC Breda.

De formatie van coach Harm van Veldhoven verliet de onderste plaatsen op de ranglijst en is nu twaalfde.

Sanharib Malki was belangrijk voor Roda. De Syrische aanvaller bekroonde zijn eerste basisplaats in de competitie met twee doelpunten.

De thuisploeg kwam telkens op voorsprong, maar NAC toonde veerkracht. Roda bleef in de hectische slotfase maar net overeind.

De afgelopen twee competitieduels van Roda gingen ruim verloren bij Vitesse (5-0) en PSV (7-1). NAC leek de ideale tegenstander om de opgelopen schade te herstellen.

De Brabanders gaven achterin veel ruimte weg en Roda profiteerde daar optimaal van. Ook de defensie van de gastheren maakte echter een zwakke indruk waardoor het toch nog spannend werd.

Junker

Mads Junker speelde een hoofdrol bij de eerste twee doelpunten van Roda.

Een inzet van de Deense aanvoerder werd in de elfde minuut nog wel gekeerd door NAC-doelman Jelle ten Rouwelaar. Malki tikte echter alsnog binnen.

De tweede treffer kwam ruim een kwartier later tot stand via Laurent Delorge, die goed combineerde met diezelfde Junker.

Malki

NAC deed snel wat terug met een slim genomen vrije trap. Anthony Lurling legde de bal vlak na het fluitsignaal van arbiter Eric Braamhaar voor de voeten van Ömer Bayram, die binnen schoof.

Roda herstelde de marge van twee vijf minuten later al weer door het tweede doelpunt van Malki.

De Syriër kwam deze zomer over van het Belgische Sporting Lokeren en was bij invalbeurten al twee keer trefzeker.

Zijn illustere bijnaam 'de tank van Damascus' verraadt zijn speelstijl. Malki gaat niet voor de schoonheid, maar voor de doelpunten.

Spanning

Die treffers leken de wedstrijd te beslissen, maar NAC kwam in de tweede helft knap terug. Nemanja Gudelj zorgde voor 3-2 na een goed schot van Alex Schalk.

Ruud Vormer dacht Roda opnieuw van de zege te verzekeren, maar Schalk bracht de spanning weer terug. Verder kwam NAC echter niet.