BELGRADO - De Duitse volleybalsters hebben zaterdag verrassend de eindstrijd bereikt van het Europees kampioenschap.

Het team van bondscoach Giovanni Guidetti won in de halve finale in Belgrado met opmerkelijk gemak van titelverdediger Italië: 3-0 (25-22 25-22 25-17).

De Italiaansen hadden Oranje naar huis gestuurd.

Duitsland profiteerde opnieuw volop van de kwaliteiten van de in de selectie teruggekeerde passer-loper Angelina Grün, topscoorster met zeventien punten.

Het zilver werd daarmee al zeker én deelname aan de World Cup (OKT1) later dit jaar in Japan. Daar liggen de eerste drie startbewijzen voor de Olympische Spelen van 2012 klaar.

Servië

De Duitse vrouwen werden in het verleden tweemaal eerder Europees kampioen, in 1983 en 1987. Dat succes kwam op naam van speelsters uit de DDR. Dit is de eerste kans na de hereniging.

Zondag moet het gebeuren tegen Servië. De gastvrouwen schakelden voor 8500 enthousiaste supporters Turkije, dat als laatste EK-test een drieluik afwerkte in en tegen Nederland, met 3-2 uit.

Deze halve finale werd, na overtuigende start van Servië (25-10 en 25-22), nog onverwacht spannend.

Met Neslihan Darnel (23 punten) en Neriman Ozsoy (16) als meeste productieve speelsters dwongen de Turksen nog een beslissende vijfde set af. Die ging met 15-12 echter verloren.