AMSTERDAM - Robert Gesink heeft zich enorm geërgerd aan de kritiek op zijn optreden in de afgelopen editie van de Tour de France.

De renner van Rabobank haalde als gevolg van een valpartij nooit zijn topniveau in de Ronde van Frankrijk. De storm aan kritiek die er in Nederland opstak, liet Gesink niet onberoerd.

“Ik ben in de Tour neergezet als de eerste de beste lamlul die in het peloton rondfietst”, zegt Gesink in De Volkskrant. “Als het minder gaat en je hoort al die meningen over jezelf terug, ook van mensen die jou helemaal niet kennen, dan voel je dat echt wel als 25-jarige renner."

Karakter

Gesink, die twee weken geleden zijn bovenbeen brak en lang zal moeten revalideren, vindt het onterecht dat hem een gebrek aan veerkracht werd verweten. “Alsof ik de afgelopen jaren niet bewezen heb dat ik kan vechten.”

“Ik viel in de Vuelta van 2009, maar werd op karakter toch nog zesde. Wat er in de Tour is gebeurd, heeft helemaal niets met mentale weerbaarheid te maken. Daar is namelijk niks mis mee."

Onzincommentaar

Verbaasd reageert Gesink op uitspraken van zijn ploegleider Adri van Houwelingen. Die liet optekenen dat het glas in de Tour bij Gesink te vaak half leeg in plaats van half vol is en dat hij eraan moet werken om als kopman veerkracht te tonen.

“Zoiets is het grootste onzincommentaar dat je kunt geven”, aldus Gesink. “Hij mag zijn mening in het openbaar geven. Maar als iemand een visie geeft die gewoon niet klopt, valt me dat tegen. Voor mijn ploegmaats is dit ook geen onderwerp geweest.”