WELLINGTON - De Engelse rugbyploeg heeft zaterdag een nipte zege op Schotland geboekt op het WK. 

De Britse burenruzie leek lang in het voordeel van de Schotten te worden beslist, maar een late try van Chris Ashton bepaalde de eindstand op 16-12.

Door de zege bereikt Engeland de kwartfinale. Schotland is afhankelijk van Argentinië.

In Auckland waren het de Schotten die met de voet een voorsprong op de borden zetten. Chris Paterson benutte als eerste een penalty en even later deed ook Dan Parks dat.

Wilkinson

Johnny Wilkinson bracht de marge voor de Engelsen wel weer terug naar drie punten, maar de Engelse WK-held van 2003 miste in de eerste helft drie andere penalty's. Met een dropgoal in blessuretijd bracht Parks de ruststand op 9-3.

De Engelse ploeg kwam feller uit de kleedkamer na rust, maar het waren weer de Schotten die als eerste scoorden.

Risico

Paterson benutte een penalty en bracht de marge op negen punten, een meer dan de Schotten nodig hadden. Wilkinson maakte even later echter een drop goal en een penalty.

In de slotfase ging Schotland voor een try, maar het risico dat ze namen viel verkeerd uit. Ashton bezorgde na een overname door Engeland dat land de zege met zijn zesde try van het toernooi.

Blamage

Frankrijk heeft zaterdag verrassend verloren van Tonga op het WK rugby. In het Nieuw-Zeelandse Wellington verloren de Haantjes met 19-14.

Ondanks de nederlaag is Frankrijk zeker van de kwartfinale. Met elf punten uit vier duels worden de Europeanen tweede achter Nieuw-Zeeland. Tonga heeft negen punten en staat derde.

Australië

Ook Australië bereikte de kwartfinale door een 68-22 zege op Rusland. In Nelson scoorden de Wallabies tien try's, maar kreeg Rusland ook drie keer de kans de bal over de scorelijn te drukken.

Naast Australië gaat in poule C Ierland of Italië mee naar de laatste acht. De twee Europese landen maken zondag in een direct duel uit wie dat wordt.