CHARKOV - Lang leek AZ donderdag bij Metalist Charkov op weg naar de eerste Europese uitzege in vier jaar. In de slotfase moesten de Alkmaarders echter genoegen nemen met een punt in Oekraïne: 1-1. 

AZ is nog wel koploper in groep G van de Europa League met vier punten uit twee duels.

In het eerste uur kwam AZ nauwelijks in de problemen. De voorsprong na de openingstreffer van Jozy Altidore werd vakkundig verdedigd. Metalist kwam in de slotfase echter sterk opzetten en werd een kwartier voor tijd beloond met de gelijkmaker.

De trotse lijstaanvoerder van de eredivisie was met enige angst afgereisd naar Oost-Europa. De bezoekjes aan Oekraïne en Wit-Rusland leverden vorig seizoen geen punten op. Coach Gertjan Verbeek hoopte dat zijn ploeg er wat van had geleerd en dat bleek donderdag.

Knap doelpunt

Door een knap doelpunt kwam AZ in de 26e minuut op 1-0. Altidore schoof de bal keurig binnen. De Amerikaan miste even daarvoor een goede kopkans, maar was snel weer bij de les.

Ragnar Klavan leverde met zijn mindere rechterbeen de puntgave assist. De Est bewees daarmee zijn uitverkiezing boven de vermoeide Nick Viergever.

Metalist, dat met vijf Argentijnen in de basis speelde, maakte weinig indruk tot het laatste half uur. Cristaldo gaf AZ eerst een waarschuwing door op de paal te koppen.

Overtredingen

Even later schoot Taison de bal achter de goed keepende Esteban. Metalist ging nog op jacht naar de zege, maar AZ bleef overeind.

De bezoekers hadden daar wel veel overtredingen voor nodig. Vier spelers kregen een gele kaart bij het afstoppen van de snelle Zuid-Amerikaanse enclave in Charkov.

In de slotminuten was Pontus Wernbloom zelfs nog dicht bij de winnende treffer. De Zweed kopte de bal echter tegen de doelman aan. AZ bleef zo voor de dertiende keer op rij zonder uitzege in Europa.