AMSTERDAM - De voorzitter van de NBA, David Stern, heeft gedreigd het volledige seizoen af te gelasten als er komend weekeinde geen aanzienlijke progressie wordt geboekt in de onderhandelingen tussen clubs en spelers.

In navolging van de NFL eerder, is er ook in de NBA sprake van een zogeheten lock-out. Dat wil zeggen dat er in voorbereiding op het nieuwe seizoen, dat eigenlijk op 1 november van start hoort te gaan, niet wordt getraind. Het voorseizoen, dat komende week zou beginnen, is vooralsnog opgeschort.

De spelersvakbond en de clubeigenaren ruziën over de verdeling van de inkomsten in de NBA. In de nieuwe cao zou maximaal vijftig procent van de inkomsten naar de salarissen van spelers gaan, vooral omdat veel clubs financiële problemen hebben. Momenteel ligt dat percentage op 57 procent.

De afgelopen tijd was het stil op het gebied van de onderhandelingen, maar komend weekeinde worden de gesprekken hervat. Onder andere sterspeler LeBron James zal daarbij aanwezig zijn.

Druk

Het dreigement van Stern is vooral bedoeld om beide partijen onder druk te zetten. De NBA-baas wil koste wat kost voorkomen dat er net als in 1999 een verkort seizoen in de basketbalcompetitie op het programma komt.

"Ik ben er op gefocust om de twee partijen bij elkaar te krijgen en om te zien of er straks wel of geen seizoen plaatsvindt", liet Stern optekenen tegenover ESPN.

Vooral de spelersvakbond zou het als een optie beschouwen om net als twaalf jaar geleden een seizoen over slechts vijftig wedstrijden af te werken.

Bryant

Ondertussen blijft Kobe Bryant druk bezig met het zoeken naar een geschikte competitie om in uit te komen, mocht er komend seizoen in de NBA daadwerkelijk niet worden gespeeld. Na een hevige flirt met het Turkse Besiktas is zijn oog nu op Italië gevallen.

De 33-jarige sterspeler van de Los Angeles Lakers bracht een deel van zijn jeugd door in het Zuid-Europese land. Bryant was woensdag in Milaan waar hij aangaf dat het zeker een mogelijkheid zou zijn om in Italië te spelen. De vijfvoudig NBA-kampioen bestempelde het zelfs als 'een droom'.

Later op de dag sprak hij bij een sponsorbijeenkomst het aanwezige publiek zelfs in het Italiaans toe. "Ik weet niet wat er de komende weken gaat gebeuren, maar Italië heeft altijd in mijn hart gezeten", aldus Bryant.

Met name Virtus Bologna zou azen op de diensten van de Amerikaanse superster, die in Italië verder aangaf graag met het Amerikaanse team naar de Olympische Spelen in Londen te gaan.