AMSTERDAM - Het seizoen van Johnny Hoogerland zit erop. Dat meldde de Zeeuw woensdag bij een evenement van Holland Casino in Amsterdam. De renner van Vacansoleil-DCM is na een loodzwaar jaar vermoeid.

''Ik herstel niet meer zo snel. Ik heb geloof ik 120 koersdagen erop zitten. Dan is het mooi geweest' , aldus Hoogerland die met de Ronde van Lombardije op 15 oktober wel een van zijn favoriete wedstrijden moet laten schieten.

Hij werd in 2009 nog vijfde bij de Italiaanse klassieker. ''Ik was er graag bij geweest, maar ik moet volgend jaar ook weer goed zijn.'

Lichaam op

De 28-jarige Hoogerland heeft mede door zijn spectaculaire val in de Ronde van Frankrijk een bewogen jaar achter de rug. ''Mijn lichaam is gewoon op. Ik heb twee grote rondes gereden en aan vijftien criteriums meegedaan. Het aanzetten in de wedstrijden gaat me nu moeilijk af.'

Bij de WK in Kopenhagen kon Hoogerland er afgelopen weekeinde nog wel een goede race uit persen. ''Maar op donderdag had ik getraind en ik was daarna gewoon twee dagen kapot." 

"Dan moet je voor jezelf kiezen. Straks ben ik helemaal op. Dat wil ik voor zijn. Ik moet nog wat jaren mee."

Littekens

Hoogerland wordt nog wekelijks herinnerd aan zijn ongeluk. Hij geeft toe dat zijn opmerkelijke Tour ook financieel wat heeft opgeleverd. ''Dan merk je dat het een wereldevenement is."

"Maar het was nog beter geweest als ik een etappe had gewonnen en de bolletjestrui langer had behouden. Ik was natuurlijk in superconditie."

Ook de littekens van zijn avontuur in het prikkeldraad zijn nog prominent aanwezig op zijn benen. ''En die blijven er wel zitten. Dat is ook voor mijn vriendin vervelend. Die vindt ze niet zo mooi. En ik voel de pijn van die wondjes ook nog af en toe."

Half november begint Hoogerland met zijn voorbereiding op volgend seizoen. Hij kijkt alweer uit naar het WK in Valkenburg van komend jaar. ''Jammer dat het dit jaar niet was."