MONZA - De Nederlandse volleybalsters hebben dinsdag de kwartfinales van het Europees kampioenschap bereikt. Oranje rekende in de tussenronde in Monza met moeite af met Azerbeidzjan.

De ploeg van bondscoach Avital Selinger overleefde in de tweede set vier setpunten en won de wedstrijd met 3-1 (23-25 27-25 25-16 25-17).

Nederland speelt woensdag in de kwartfinales tegen Italië. Deze wedstrijd is een herhaling van de finale van 2009. Toen wonnen de Italiaanse vrouwen met 3-0.

Met Francien Huurman op de plek van Caroline Wensink begon Nederland goed in de eerste set. In de slotfase gaf Oranje echter een 20-18-voorsprong uit handen. Azerbeidzjan sloeg meteen toe en trok de set verrassend met 25-23 naar zich toe.

Chaotisch

In de tweede set nam Azerbeidzjan weer het initiatief. Nederland speelde bij vlagen chaotisch en liet de Oost-Europese vrouwen uitlopen naar 24-21.

Aanvoerster Manon Flier nam haar verantwoordelijkheid en leidde haar ploeg toch naar de setwinst. Oranje kwam daarna niet meer in de problemen.