AMSTERDAM - Met gedurfd en verzorgd positiespel wil Ajax zich dinsdagavond in de Champions League bij Real Madrid revancheren voor het belabberde optreden van vorig jaar in Estadio Santiago Bernabeu.

Ajax verloor vorig seizoen 'slechts' met 2-0 bij Real Madrid. De inmiddels naar AS Roma vertrokken Maarten Stekelenburg erkende na de bewuste wedstrijd echter dat zijn ploeg zo maar met dubbele cijfers had kunnen verliezen.

De keeper werkte maar liefst 36 keer een bal uit zijn doel. Nooit eerder in zijn loopbaan moest hij zo vaak in actie komen.

''Wij moeten gewoon durven te voetballen'', zegt trainer Frank de Boer alsof dat de gewoonste zaak van de wereld is. ''We moeten lef tonen, anders hadden we net zo goed in Amsterdam kunnen blijven. Ook ik heb respect voor de enorme klasse van Real Madrid."

"Maar dat wil niet zeggen dat we ons enorm gaan aanpassen. We moeten doen waar we goed in zijn. Als dat lukt, zien we aan het einde van de wedstrijd wel of dat iets heeft opgeleverd.''

Zelfde basisploeg

De Boer kiest waarschijnlijk voor dezelfde basisformatie als zaterdag tegen FC Twente, toen Theo Janssen, Christian Eriksen en Siem de Jong een offensief ingesteld middenveld vormden.

Vooral de in de zomer van FC Twente overgekomen Janssen lijkt zijn draai nog niet helemaal te hebben gevonden. ''Maar ik ga gewoon weer mijn best doen'', beloofde hij tijdens de persconferentie vlak voor de training van Ajax in een warm Madrid.

Belangstelling

Gregory van der Wiel stopte uit voorzorg na de warming-up omdat hij lichte klachten had overgehouden aan de wedstrijd tegen FC Twente. Hij is dinsdag waarschijnlijk gewoon inzetbaar.

Frank de Boer trok de belangstelling van veel Spaanse journalisten. De oud-speler van Barcelona volgt zijn oude Catalaanse club nog op de voet. ''Real Madrid heeft een heel goede ploeg'', zei hij. ''Maar Barcelona speelt voetbal van een andere planeet.''

Bij Real Madrid ontbreken de geschorste Marcelo en coach José Mourinho.

De wedstrijd begint om 20.45 uur.