BUSTO ARSIZIO - De Nederlandse volleybalsters zijn er zondag bij het Europees kampioenschap in het Italiaanse Busto Arsizio niet in geslaagd zich rechtstreeks te plaatsen voor de kwartfinales.

Oranje verloor de laatste groepswedstrijd van Rusland.

De wereldkampioen was in de strijd om de eerste plaats in de poule met 3-1 (26-24 24-26 25-15 25-22) te sterk voor de ploeg van bondscoach Avital Selinger.

Als nummer twee in de groep krijgt Nederland dinsdag via een tussenronde nog een kans om de laatste acht te bereiken.

De tegenstander in deze wedstrijd in Monza is de nummer drie uit groep B met gastland Italië, Turkije, Kroatië en Azerbeidzjan.

Nederland leed tegen Rusland de eerste nederlaag van dit EK. Oranje won eerder van Spanje en Bulgarije.

Goed tegenstand

Nederland bood Rusland vanaf het begin goed tegenstand. Na een spannende slotfase leek Manon Flier bij een stand van 24-23 de eerste set binnen te hebben gehaald.

Haar winnende punt werd echter afgekeurd vanwege een voetfout. Rusland, met de lange Ekaterina Gamova, sloeg daarna toe en trok de set met 26-24 naar zich toe.

Aangeslagen

Oranje was behoorlijk aangeslagen en liet de Russinnen uitlopen naar 5-11. Maar Nederland herstelde zich en kwam mede dankzij een aantal aces van Flier tot twee keer toe terug van een achterstand.

In de slotfase leidde Rusland met 23-19, maar de vrouwen van Selinger pakten na twee Russische fouten aan het net de set toch met 26-24.

Beslissing

Na deze succesvolle inhaalrace kwam Oranje in de derde set opnieuw op achterstand. Dit keer slaagde Nederland er echter niet in terug te komen.

Rusland won overtuigend met 25-15. In de vierde set bleef het lange tijd spannend. Maar bij een stand van 19-19 liepen de Russinnen uit en beslisten de wedstrijd met 25-22.