KILLEEN CASTLE - Op 'eigen' bodem en voor eigen publiek heeft team Europa de Solheim Cup op de VS heroverd.

De meest prestigieuze beker in het damesgolf wereldwijd is voor het eerst sinds 2003 weer terug in Europese handen. Met vijftien punten wist Europa het beoogde doel te bereiken.

Een van de doorslaggevende spelers bleek zondagmiddag Christel Boeljon, die voor het eerst haar opwachting maakte op het allerhoogste toneel.

De start was niet de start waar ze van had gedroomd: zowel de foursome als de fourball op zaterdag werd verloren.

Zondagmiddag stond Boeljon er echter wel - in stijl. Met twee holes won ze van de nummer negen van de wereld, de op papier veel sterkere Brittany Lincicome, Majorwinnaar en meervoudig tourwinnaar op de LPGA.

Nuttige bijdrage

Dat winstpuntje kon team Europa op dat moment wel heel erg goed gebruiken. Catriona Matthew had matchplaykoningin Paula Creamer met ruime cijfers 6&5 geklopt, maar vervolgens gingen andere belangrijke punten verloren.

Morgan Pressel won bijvoorbeeld van Anna Nordqvist; Mel Reid verloor van Vicky Hurst, Juli Inkster halfde haar match tegen Laura Davies, Sandra Gal werd weggevaagd door Brittany Lang en Maria Hjorth was niet opgewassen tegen de persoonlijkheid en prestaties van Christina Kim.

Na de zoveelste regenonderbreking waren daar ineens de ogen gericht op Boeljon, die een bijna foutloze ronde speelde en verrassend de veel sterker geachte Brittany Lincicome telkens net de baas bleef.

Emoties de baas

Boeljon bleef haar emoties en zenuwen de baas en deed wat ze moest doen. Een briljante up&down vanuit de bunker op 17 zorgde ervoor dat ze met 1 up de tee van 18 betrad.

Een halve zou voldoende zijn voor een winstpunt, wist zij, en met haar de duizenden toeschouwers rondom de laatste hole. En op het belangrijkste moment van haar carrière produceerde ze haar beste golf ooit en bezorgde haar team een winstpunt.

Daarna was het vervolgens wachten op de rest - Pettersen, A/S op de tee van 18, Caroline Hedwall, 1 down op de tee van 17, en Azahara Muñoz op 16, A/S tegen Angela Stanford.

De ervaren Pettersen bezorgde team Europa het eerste punt door op de green van 18 de winnende putt te holen tegen Michelle Wie. De Noorse speelster finishte, na 1 down te hebben gestaan, met birdie-birdie-birdie.

"Ze is een ware kampioen", aldus teamcaptain Alison Nicholas. "Dit was een echt teamprestatie, alle spelers waren zo vastberaden en vol passie. De rookies hebben het fantastisch gedaan, de ervaren speelsters ook."

Bijna foutloos

Hedwall, net als Boeljon voor het eerst in de Solheim Cup, bleek meer dan opgewassen tegen de druk van het moment.

Tegenstander Ryan O'Toole, die het hele toernooi zo goed als foutloos bleef, bezweek eerst op zeventien, vervolgens nog eens bij de laatste green en verloor beide holes. Van 2 up voor O'Toole ging het naar all square. Daarmee kwam Europa op veertien punten.

Azahara Muñoz moest dus nog een half punt binnen brengen, omdat bij een 14-14 stand Amerika als titelverdediger de kristallen trofee weer mee naar huis mocht nemen.

Zo ver liet de Spaanse het niet komen. Ze was al all square na zestien, maar won - razendknap - zeventien om 1 up naar de tee van achttien te gaan. Toen was het halve punt dus binnen: Munoz kon immers niet meer verliezen. Dat ze achttien halvede betekende dat het geen 14,5-13,5 werd, maar 15-13. En dat stond net iets mooier.

Overbelaste pols

De frontrunner van de Amerikanen viel zondagochtend op de driving range uit: door een zwaar overbelaste pols kon ze geen club meer vasthouden. Daar had ze al sinds donderdag last van, zo bleek. De vraag waarom captain Rosie Jones haar beste speelster dan alsnog vier matches (2 foursomes, 2 fourballs) heeft laten spelen, bleef de onbeantwoord.

Feit is dat de Amerikanen hier een waarschijnlijk doorslaggevend punt hebben weggegeven - de tegenstander van Cristie Kerr, de Engelse Karen Stupples, verkeerde namelijk bepaald niet in goede vorm.