ALKMAAR - AZ heeft dankzij een laat doelpunt van Brett Holman in de wedstrijd tegen Feyenoord de koppositie in de eredivisie veroverd. De Alkmaarders waren in eigen huis met 2-1 te sterk voor de bezoekers uit Rotterdam.

Lange tijd leek Feyenoord goed door de eerste zware test van het seizoen te komen, maar na een rode kaart voor Kelvin Leerdam in de 68e minuut moest de ploeg alsnog zijn eerste nederlaag van het seizoen incasseren.

Voor beide trainers was het een speciale wedstrijd, niet in de laatste plaats doordat de winnaar de koppositie zou veroveren. Zowel Gertjan Verbeek (bij Feyenoord) als Ronald Koeman (bij AZ) werd relatief snel ontslagen bij de voormalige werkgever.

Vooral Koeman bleek in Alkmaar nog last te hebben van oud zeer. ''Als we winnen, zal mijn glimlach groter zijn dan normaal'', benadrukte hij.

Druk

Feyenoord trad in Alkmaar aan met een versterkt middenveld. Aanvaller Jerson Cabral moest op de bank beginnen. ''Een compliment voor onze speelwijze'', meende Verbeek.

AZ zette Feyenoord vanaf de eerste minuut onder druk. De gretige ploeg van Verbeek verzuimde evenwel te scoren. Met name van Roy Beerens en Holman ging veel dreiging uit. Jozy Altidore, terug in de basisploeg, kon echter niet loskomen van de strakke dekking.

Bakkal

Hoewel Feyenoord met slechts twee aanvallers speelde, was het team van Koeman wel degelijk gevaarlijk. Spits John Guidetti, die nog niet helemaal topfit oogt, toonde in diverse counters echter weinig gevoel voor richting.

Dankzij Otman Bakkal openden de Rotterdammers in de 36e minuut de score. De PSV-huurling knalde droog raak na een prima aanval over rechts waarin de sterkspelende Ruben Schaken een hoofdrol speelde, 0-1.

Energie

AZ ging na rust vol energie op jacht naar de gelijkmaker. Beerens miste eerst nog, maar Rasmus Elm schoot na een uur wel raak uit een vrije trap waarop doelman Erwin Mulder zich verkeek (1-1).

Na de zwaar bestrafte rode kaart voor Leerdam, voor een charge op Dirk Marcellis, leek AZ te kunnen doordrukken. Van dichtbij kopte Holman evenwel eerst op de paal, waarna de bal over de doellijn terug het veld in rolde.

Schaken miste namens het sterke Feyenoord nog een grote kans voordat Holman alsnog scoorde met het hoofd: 2-1.