WOGNUM - De leiding van de DSB-schaatsploeg gaat de formatie voor komend seizoen flink inkrimpen. Van de huidige elf schaatsers verdwijnen er vier tot zes. "De ploeg wordt ongeveer gehalveerd", aldus manager Toon Gerbrands. "Of we met vijf, zes of zeven schaatsers verder gaan, weten we nog niet. Maar we zullen zeker wat contracten niet meer verlengen." Namen wil Gerbrands niet noemen.

Van vijf schaatsers lopen de contracten na dit seizoen nog door. Het gaat om vier talenten (Olde Heuvel, Prinsen, De Koning en Groothuis) en de ervaren Jan Bos, sprintwereldkampioen in 1998. De eerste vier blijven wat betreft de ploegleiding ook volgend jaar bij DSB, met Bos moet nog worden gesproken.

Plezier

"In het contract met Jan, dat doorloopt tot en met de Olympische Spelen van 2006, hebben we opgenomen dat we halverwege kunnen evalueren. Dat doen we alleen als een van beide partijen dat nodig vindt. Ik kan alvast verklappen dat we met Jan Bos gaan vergaderen", aldus Gerbrands, die dit seizoen niet veel plezier heeft van zijn kopman.

Bos plaatste zich niet voor de wereldkampioenschappen sprint in Nagano en hij moet zich nog maar zien te kwalificeren voor de WK afstanden in Seoul. Bovendien verdeelt Bos zijn aandacht tussen schaatsen en baanwielrennen, waarmee hij in de zomer in Athene hoopt mee te doen aan de Olympische Spelen. "Ook daarover zullen we gaan praten", kondigde Gerbrands aan.

Vlekkeloos

Sprintcoach Jeroen Otter heeft voor de rest van dit seizoen niet veel werk meer langs de ijsbaan. "We hebben andere werkafspraken gemaakt", zei Gerbrands. "We hebben nu nog maar vijf schaatsers die dit seizoen nog internationaal in actie kunnen komen, daar hebben we maar één coach voor nodig. Kosta Poltavets begeleidt ze, ook omdat hij Jan Bos goed kent. En de samenwerking tussen Bos en Otter verliep niet vlekkeloos."

Eind februari houdt de teamleiding de algemene evaluatie, waarin ze besluit welke schaatsers blijven. Ook de technische staf ontkomt niet aan een kritische terugblik. "Als we zo'n kleine ploeg overhouden, is het misschien niet meer nodig om met twee coaches te blijven werken."