RUDERSDAL - De Italiaanse Giorgia Bronzini heeft zaterdag bij de wereldkampioenschappen wielrennen in Rudersdal (Kopenhagen) haar titel op de weg bij de vrouwen geprolongeerd.

Marianne Vos moest voor de vijfde keer op rij genoegen nemen met de zilveren medaille. Het brons was voor de Duitse Ina Teutenberg.

De wedstrijd over 140 kilometer draaide op een sprint van het peloton uit. De sterke Nederlandse formatie, die in de slotfase een lange ontsnapping van de Canadese Clara Hughes ongedaan wist te maken, gokte op de snelheid van Marianne Vos.

De wereldkampioene van 2006 moest het echter net als vorig jaar afleggen tegen Bronzini.

Collectief

Het Nederlandse collectief was er verantwoordelijk voor dat de aanval van Hughes, ook als schaatsster succesvol, zaterdag op 3 kilometer van de streep strandde.

De bijna 39-jarige Canadese veroverde een maximale voorsprong van 43 seconden, maar moest zich uiteindelijk gewonnen geven.

De Nederlandse vrouwen hielden het peloton op weg naar de finish daarna bijeen. Met vier oranje-shirts op kop draaide het peloton de laatste bocht door.

Ingesloten

Vos leek even ingesloten te raken en had vervolgens niet meer de macht Bronzini te passeren. Deze zorgde voor het vierde Italiaanse goud in de laatste vijf jaar.

Vos gold vooraf als de grote favoriet voor de titel. De 24-jarige Brabantse was dit jaar met een kleine veertig overwinningen een klasse apart.