AMSTERDAM - Steven Lammertink heeft zaterdag de bronzen medaille veroverd bij de juniorenwedstrijd op de WK wielrennen.

De Nederlander maakte deel uit van een kopgroep die uit de greep van het peloton bleef. Het goud was een prooi voor de Fransman Pierre-Henri Lecuisinier, die de Belg Martijn Degreve aftroefde.

Rick Zabel, de zoon van voormalig topsprinter Erik Zabel, passeerde als vijfde de meet.

Lammertink zorgt voor het eerste eremetaal van Nederland op de WK. Later op zaterdag rijden de vrouwen de wegwedstrijd. Zondag is het de beurt aan de profs bij de mannen.

Slik

Lammertink won dit jaar vijf koersen waaronder een rit en het eindklassement van de Acht van Bladel. Volgend jaar rijdt hij als eerstejaars belofte voor Piels.

Aanvankelijk maakte Ivar Slik ook deel uit van de vluchtgroep die verder twee Belgen en twee Fransen telde. ''Toen hij moest lossen, was dat voor mij een excuus om niet zo veel werk meer te doen. Ik kon meesluipen en me sparen voor de sprint.''

Tevreden

Tegelijkertijd moest Lammertink er wel mede voor zorgen dat het peloton niet terug zou komen en uiteindelijk nog de eerste aanzet geven om de ontsnapte Belg Rob Leemans te achterhalen.

De Fransman Lecuisinier denderde vervolgens voorbij, gevolgd door Degreve. ''Hij was echt de snelste, dat was wel duidelijk. Ik ben tevreden met brons.''