OGDEN - Lance Armstrong maakt komend weekeinde zijn rentree in de sport. De zevenvoudig Tourwinnaar, ooit begonnen als triatleet, heeft zich ingeschreven voor de X-Terra van Ogden in de staat Utah.

De veertigjarige Amerikaan moet daar één kilometer zwemmen, twintig kilometer fietsen op de mountainbike en zes kilometer lopen door het veld.

Armstrong liet vrijdag via Twitter weten veel zin te hebben in zijn eerste triatlon in meer dan twintig jaar. Hij acht de kans dat hij wint klein.

"Daarvoor is de gevestigde orde met toppers als de Zuid-Afrikaan Conrad Stoltz en tweevoudig Ironman Hawaii-winnaar Tim DeBoom te sterk. Ik doe een poging en daarna bekijk ik het van wedstrijd tot wedstrijd."

Ironman

Armstrong werd op zijn zeventiende Amerikaans triatlonkampioen bij de amateurs. De hoop bestaat dat de Texaan doorgaat voor de Ironman op Hawaii. Die komt dit jaar zeker te vroeg, want het legendarische evenement is al over drie weken. Gezien zijn publiciteitswaarde hoeft Armstrong zich, in tegenstelling tot de 1700 andere deelnemers, ongetwijfeld niet te kwalificeren.

De X-Terra in Utah is tevens het nationaal kampioenschap crosstriatlon, ook in de Verenigde Staten een snel groeiende discipline. In Nederland zijn er twee grote offroad-wedstrijden, op Ameland en in Kijkduin. Deze Haagse badplaats is gastheer van het EK in 2012 en WK in 2013.