LONDEN - Azerbeidzjan heeft tien miljoen dollar (7,5 miljoen euro) aan de boksorganisatie World Series Boxing (WSB) geschonken, om zo twee gouden medailles op de Olympische Spelen van Londen in 2012 te verkrijgen.

Dat meldde het Britse programma BBC Newsnight donderdag.

Klokkenluiders zouden topman Ivan Khodabakhsh hebben horen zeggen dat er een deal was met het Aziatische land. De Amerikaanse tak van zijn WSB, een competitie binnen de International Amateur Boxing Association (AIBA), dat de olympische wedstrijden organiseert, zit sinds 2009 in geldnood.

Investeerder

Khodabakhsh zei eerder tegen de BBC dat het geld van een Zwitserse investeerder kwam. Uit onderschepte documenten en e-mails blijkt dat het geld van de Azerbeidzjaanse overheid afkomstig is.

Advocaten van de AIBA en de WSB geven nu toe dat het geld niet uit Zwitserland komt. Toch ontkennen zowel Khodabakhsh als Ching-Kuo Wu, de president van de AIBA, dat er sprake is van omkoping. Wel komt er een onderzoek naar de transactie. Het Internationaal Olympisch Comité wacht dat onderzoek af.

IOC

''Het IOC neemt alle beschuldigingen van corruptie zeer serieus'', zei Adams verder. ''En we willen er bij de BBC op aandringen bewijsmateriaal beschikbaar te stellen voor de AIBA en voor onze ethische commissie, die vervolgens bepaalt of verdere actie nodig is.''

Het is niet voor het eerst dat de AIBA wordt beschuldigd van corruptie.