ALKMAAR - Met veel moeite heeft AZ donderdag de derde ronde van de KNVB-beker bereikt. De Alkmaarders hadden in eigen huis een verlenging nodig om FC Groningen te verslaan: 4-2. Na de reguliere speeltijd was het 1-1 in een halfleeg AFAS Stadion.

AZ was duidelijk de betere ploeg, maar Groningen hield lang stand. De bezoekers waren vroeg op voorsprong gekomen en beperkten zich daarna tot tegenhouden. Een kwartier voor tijd volgde dan toch de gelijkmaker en in de verlenging maakte AZ het af.

De thuisploeg heeft een zwaar seizoen met Europees voetbal en dat was te merken. Aanvaller Jozy Altidore moest in de warming-up afhaken met een enkelblessure en werd vervangen door Brett Holman die eigenlijk rust kreeg van coach Gertjan Verbeek.

De andere centrumspitsen Ruud Boymans en Charlison Benschop waren al geblesseerd.

Texeira

Het was lang te merken dat AZ zonder spits speelde. De goed draaiende formatie domineerde, maar in de eindfase ging het telkens mis.

AZ vocht lang tegen een achterstand nadat David Texeira de Groningers al in de vijfde minuut op voorsprong zette. De Uruguayaan maakte op aangeven van Leandro Bacuna zijn eerste treffer in Nederlandse dienst.

Gelijkmaker Viergever

Na veel gemiste kansen was invaller Nick Viergever in de slotfase verantwoordelijk voor de gelijkmaker.

AZ leek gezien het overwicht het duel nog binnen de 90 minuten te beslissen, maar toch was het Groningen dat twee grote kansen kreeg. Danny Holla en Bacuna mikten echter naast.

Doelpuntrijke verlenging

In de verlenging vielen er wel veel doelpunten. Niklas Moisander maakte snel de 2-1. Het schot van de aanvoerder van AZ werd van richting veranderd en verdween achter doelman Brian van Loo. Even later moest middenvelder Tim Sparv van Groningen van het veld na zijn tweede gele kaart.

Vlak daarna scoorde Adam Maher. Zijn doelpunt was omstreden omdat Lorenzo Burnet van Groningen geblesseerd op de grond lag. Het leek de nekslag voor Groningen dat even later toch nog 3-2 maakte via Tim Keurntjes.

Johann Berg Gudmundsson besliste het duel in de tweede verlenging alsnog. Even later moest ook Jonas Ivens bij Groningen nog met een rode kaart van het veld.