ATZENBRUGG - Golfer Joost Luiten is donderdag sterk begonnen aan het Oostenrijks Open, dat tot de Europese Tour behoort. Hij ging in Atzenbrugg rond in 67 slagen, een meer dan leider Liam Bond uit Wales.

Heel even stond zijn naam helemaal bovenaan het leaderboard, maar Luiten was aan het eind van dag een heel tevreden met zijn tweede plaats.

"Dit was wel ongeveer de start waar ik op hoopte, ja", zei Luiten met gevoel voor understatement na afloop van zijn goede eerste rondgang.

Niet sterk veld

In het niet bijster sterk bezette veld van het Oostenrijks Open had Luiten een late start en voor hij de baan in ging had de Nederlander dus een aardig beeld over de score die nodig zou zijn om mee te doen aan kop van het veld.

"Het was moeilijk vandaag. Er stond een gemeen windje en ik zag dat een score net onder par al heel goed zou zijn. Als je dan na tien holes al op -4 staat hoop je dat eigenlijk door te trekken, maar dat lukte helaas net niet door een paar bogeys, maar al met al ben ik met -5 heel tevreden."

Twee birdies

Luiten was vooral doeltreffend op de par-5 holes van de baan. Voor de turn maakte hij twee opeenvolgende birdies op de langste holes van de baan, en direct na de turn was er zelfs een eagle op de par-5 tiende.

"Drie van de par-5 holes zijn hier goed haalbaar maar dat je dan een eagle maakt is natuurlijk een beetje een bonus. Maar goed, na twee goede klappen weet je dat het kan, en vandaag viel hij dus."

Verliesslagen

Verliesslagen waren er dus ook voor Luiten. "Bij de eerste bogey sla ik mijn bal in het water, dat was gewoon niet goed, maar bij de tweede bogey had ik een beetje pech: er zat een enorme klont modder aan mijn bal en dan is het lastig de bal te controleren. Jammer maar met deze score mopper ik niet. Ik sta kort op de kop en moet gewoon zo door gaan."

Luiten, die maar een slag achter de leider staat is de op twee na hoogst geklasseerde speler in het veld - alleen Harrington en Jimenez staan hoger op de wereldranglijst - maar verbindt daar geen conclusies aan.

Intentie om te winnen

"Nee daar ben ik niet mee bezig. Of ik nu de hoogst gerankte speler in het veld ben of dat iedereen hier is; ik ga elke week de baan in met de intentie te winnen. Dat is deze week niet anders."

Tim Sluiter leek ook lang op weg naar een goede openingsronde met twee vroege birdies, maar uiteindelijk kwam hij niet verder dan level par na een ronde met drie birdies en drie bogeys.

Dat was evenwel wel goed voor een plaats bij de beste dertig en dat was een veel beter uitgangspositie dan die van de derde Nederlander in Oostenrijk. Maarten Lafeber opende met een 77 en staat daarmee in de staart van het veld.