AMSTERDAM - Manon Flier verwacht dat de Nederlandse volleybalsters wederom hoge ogen gaan gooien op het Europees kampioenschap, dat vrijdag van start gaat. De sterspeelster denkt dat het resultaat van twee jaar geleden, zilver, geëvenaard kan worden.

"Als ik zie hoe wij trainen, dan is het logisch dat ik erin geloof dat we de EK-finale kunnen halen", verklaart de diagonaalspeelster in het magazine van NUsport. "Tegelijkertijd weet ik hoe kwetsbaar we zijn."

"Wij hebben niet de luxe van Brazilië, Italië of Rusland. Die hebben zulke brede selecties. Wij zijn maar een klein land, als er bij ons iemand wegvalt hebben we een groot probleem. Dan is de balans meteen zoek."

OKT

Nederland heeft het met de loting voor de groepsfase op het EK niet getroffen. De Oranje-dames zijn in de groep naast Spanje en Bulgarije ook ingedeeld met regerend wereldkampioen Rusland. De nummers één en twee plaatsen zich rechtstreeks voor de kwartfinale, de nummer drie speelt een play-offwedstrijd.

Een goed resultaat op de Europese titelstrijd is noodzakelijk voor het kwalificatieproces voor de Spelen van Londen. "De finale halen is belangrijk met het oog op onze kansen", legt Flier uit. "Dat zou het een stuk eenvoudiger maken om Londen te halen."

Op het EK zijn geen rechtstreekse tickets te verdienen voor de Spelen, maar worden wel toegangsbewijzen voor de cruciale olympische kwalificatietoernooien (OKT) verdeeld. De beide finalisten plaatsen zich voor het belangrijke OKT I.

Onzekerheid

In aanloop naar de Spelen van Peking ging het echter mis voor de Oranje-ploeg die het jaar daarvoor nog het prestigieuze World Grand Prix op de naam had geschreven.

"Het was zo'n dreun dat we het toen niet hebben gehaald", blikt de 27-jarige Flier nu terug. "Ik weet nu hoe moeilijk het is om de Spelen te halen. Ik staar me niet blind, weet dat de kans bestaat dat het ons niet lukt."

"Er is zoveel onzekerheid. Ik denk daarom stapje voor stapje. Eerst een goed EK draaien, dan de volgende stap."

Lees alles over het EK volleybal op NUsport

In het magazine van NUsport staat deze week een uitgebreid interview met Manon Flier.