AMSTERDAM - De Italiaanse 'dopingarts' Michele Ferrari wordt er door Italiaanse autoriteiten van verdacht de spil te zijn van een criminele groep van dertig personen die zich begeeft in zowel de periferie als in het centrum van de wielersport.

Dat bericht de Italiaanse sportkrant Corriere della Sera.

Ferrari en Raimondo Scimone, zaakwaarnemer van veel renners, zouden de informele aanvoerders zijn van de groep van wie enkele leden zich schuldig zouden hebben gemaakt aan witwassen, fraude en (het aanzetten tot) dopinggebruik.

Ook de namen van Lance Armstrong, Denis Mentsjov en Michele Scarponi zijn opgedoken in de zaak. Welke rol zij daarin spelen, toont de Corriere niet aan.

Details

Het dagblad publiceert wel veel details van het politieonderzoek naar de handel en wandel van Ferrari, die voor het leven is geschorst door het Italiaanse Olympisch Comité, omdat hij renners van dopingproducten heeft voor zien.

Formeel maakt Armstrong als Amerikaans staatsburger sowieso geen deel uit van het onderzoek, maar volgens de Corriere hebben autoriteiten in Los Angeles informatie opgevraagd bij hun Italiaanse collega’s.

In de Verenigde Staten loopt er sinds vorig jaar een onderzoek naar het vermeende systematische dopinggebruik bij US Postal, een oude ploeg van Armstrong.

Onderzoek

Federaal agent Jeff Nowitzky, die enkele jaren geleden hielp met de ontmanteling van het bedrijf Balco, dat topatleten als Marion Jones en Kelli White prestatiebevorderende middelen verstrekte, leidt dit onderzoek.

Armstrong is al verschillende malen in verband gebracht met Ferrari. Vorig jaar zei de woordvoerder van de Texaan dat zijn cliënt sinds 2004 geen professionele relatie onderhoudt met Ferrari, maar dat de twee elkaar af en toe wel ontmoeten in de privésfeer.

De Corriere meldt dat Armstrong een aantal betalingen heeft gedaan aan een bedrijf in Zwitserland. Deze onderneming is nu gesloten, maar de onderzoekers zijn overtuigd van Ferrari’s betrokkenheid bij deze schimmige firma.

Mentsjov

De politie zou verder beslag hebben laten leggen op tien miljoen euro aan tegoeden van personen rond Ferrari. Van de bankrekening van Mentsjov is naar verluidt 2,4 miljoen euro gehaald. In tegenstelling tot Armstrong is de Rus nog wel actief in het peloton.

De Corriere drukte ook een passage uit het politierapport af: “Het gebruik van doping is voor renners noodzakelijk om te zegevieren. Hierdoor stijgen de verdiensten. Dit systeem is voor alle deelnemers lucratief. De renner geniet economische voordelen, de dokter kan veel geld vragen voor zijn hulp en de zaakwaarnemers kunnen profiteren van een verbeterd contract.”

Tegenover Cyclingnews ontkende zaakwaarnemer Scimone, een van de aanvoerders van de vermeende groep, de berichten. "Dit is pure fictie. Er is niets van waar. Trouwens: het onderzoek loopt nog."