MELBOURNE - Imponerender kon het niet. Sjeng Schalken heeft geen grote erelijst in de Australian Open, maar maandag in de eerste ronde was hij geweldig op dreef. In een partij op de winderige buitenbaan 13 speelde de Limburger op zijn best tegen de -jarige Deen Kenneth Carlsen, die zich vorige week met succes door de kwalificaties had gewerkt. In drie sets was de wedstrijd afgelopen: 7-5 6-3 6-1 in ruim 2 uur.

Schalken verloor niet eenmaal zijn service. Carlsen kreeg af en toe een paar kansen en enkele breekpunten als de Nederlandse nummer tegen de wind in moest serveren. Hij werkte alle keren klasserijk onder de problemen uit en sloeg steeds genadeloos toe waar hij zelf kansen kreeg op de opslag van de linkshandige Deen. Schalken legde de basis voor een voor hem unieke prestatie.

In de tweede ronde komt hij opnieuw tegen een kleine speler te staan: de winnaar van de partij tussen de Spanjaard David Ferrer en de Luxemburger Gilles Muller. Wint hij die partij dan bereikt hij voor het eerst in zijn loopbaan de derde ronde in Melbourne.

Schüttler

Op eerste dag van het Australische grandslam deed zich de eerste verrassing voor. De Duitser Rainer Schüttler, vorig jaar verliezend finalist tegen de Amerikaan Andre Agassi, verloor in de eerste ronde van Robin Soderling. De 19-jarige Zweed maakte twee sets achterstand goed en zegevierde in vijf. Schüttler had in de aanlooptoernooien voor de Australian Open ook al zwaar tegenvallende resultaten geboekt.