Shorttracker Cees Juffermans is zondag bij de Europese titelstrijd in Zoetermeer in de finale van de 1000 meter vierde geworden. Door zijn vergaarde punten in de finale mag de Stompwijker ook deelnemen aan de superfinale, over 3000 meter. De Italiaanse regerend kampioen Carta won de finale.

In die wedstrijd kunnen de beste acht schaatsers uit het klassement extra punten verdienen. Later op zondag moet Juffermans ook nog eens in de baan verschijnen met de aflossingsploeg, op de meter. Nederland komt daarin uit in de finale. Bij de vrouwen won op de 1000 meter de Bulgaarse Radanova, die haar Europese titel met succes heeft verdedigd.

Lootsma

Mariëlle Lootsma was in de kwartfinales van de 1000 meter al uitgeschakeld. Lootsma eindigde in haar serie als vierde, terwijl alleen de eerste twee zich kwalificeerden voor de halve eindstrijd.

Juffermans werd in de eerste kwartfinale tweede, achter de regerend Europees kampioen Carta uit Italië.

Wereldbekerwedstrijden

Een behoorlijke afvaardiging van de Nederlandse shorttrackers mag nu volgende maand meedoen aan de laatste twee wereldbekerwedstrijden van het seizoen. De Nederlanders misten de eerste serie WB-wedstrijden, omdat ze niet hadden voldaan aan de gestelde kwalificatie-eisen van het interim-bestuur.

Tijdens de Europese titelstrijd in Zoetermeer kregen de schaatsers de afgelopen drie dagen de kans zich alsnog te kwalificeren voor de wedstrijden in Praag en Bormio, op respectievelijk 6 en 13 februari. Voor individuele startbewijzen was de eis een plaats in de halve finales. Mariëlle Lootsma, Liesbeth Mau-Asam en Cees Juffermans voldeden daaraan.

Moeilijke heat

Voor de aflossingswedstrijd was een finaleplaats vereist. De mannenploeg (met Juffermans, Dave Versteeg, Robbert-Kees Boer en Niels Kerstholt) haalde de eindstrijd, de vrouwen slaagden daar niet in. Omdat hun tijd wel goed was en ze in een heel moeilijke heat reden, hoopten zij op clementie. Het interim-bestuur shorttrack van de KNSB besloot zondagavond echter geen uitzondering te maken. Nederland heeft in de wereldbeker op elke afstand drie startplaatsen.