DAKAR - De Fransman Stephane Peterhansel en de Spanjaard Nani Roma zijn de Dakar-helden van dit jaar. Peterhansel won de 26e woestijnrally bij de auto's, Roma bij de motoren.

De 38-jarige Peterhansel zette voor de zevende keer de lauwerkrans op en hij vestigde daarmee een nieuw record. Zijn prestatie is ook bijzonder omdat hij na Hubert Auriol de tweede is die de Dakar Rally wint zowel op de motor als in de auto.

Peterhansels domineerde de rally in de jaren negentig op de motor; hij boekte zes eindoverwinningen op een Yamaha.

Peterhansel sloeg deze Dakar toe in de achtste etappe van Atar naar Tidjikja in Mauritanië. De Fransman joeg die dag zijn Mitsubishi over de zandduinen en had aan de finish bijna 29 minuten voorsprong op de Duitse Jutta Kleinschmidt (Volkswagen), die in de volgende etappe haar motor opblies.

Pech

De Japanner Masuoka, winnaar in de twee vorige Dakar-edities, verloor door pech aan de versnellingsbak anderhalf uur. Masuoka herpakte zich in volgende etappes, maar kon de kloof met zijn teamgenoot nooit meer overbruggen.

'Ultieme prestatie'

De 31-jarige Roma won de rally op een schier onverwoestbare KTM 660cc. De fabrieksrijder reed drie weken constant en raakte in geen enkele etappe serieus in de problemen. "Dakar winnen is de ultieme prestatie", zei een overgelukkige Roma. Zijn grootste belager was de Fransman Richard Sainct, drievoudig winnaar. De KTM-crosser vond nooit de juiste tactiek om Roma uit zijn evenwicht te brengen.

"Begrijp de rally, zei de ervaren Meoni ooit tegen me. Nu weet ik hij wat hij daarmee bedoelde; elke tegenslag accepteren en vooral kalm blijven. Ik heb elke dag moeilijke momenten gehad in deze zware rally, maar het lukte me om kalm te blijven. Mentaal was ik de sterkste", aldus Roma.

De zeventiende en laatste etappe op het strand van het Roze Meer bij de Senegalese hoofdstad Dakar werd bij de motoren een prooi voor de Fransman Cyril Despres. De KTM-fabrieksrijder won zijn vierde etappe. Bij de auto's ging de zege in de korte standproef van 27 kilometer naar de Schot Colin McRae in een Nissan.

Oude DAF

Routinier Jan de Rooy viel deze Dakar Rally uit met een gloednieuwe DAF. Zijn neef Hans Stacey reed de woestijnrally uit in de oude DAF van zijn oom. En hij won en passant ook nog de slotetappe, een strandproef langs het Roze Meer (Lac Rose) van de Senegalese hoofdstad.

Oud-rallyrijder Stacey, tegenwoordig oliehandelaar in Best, was in de special van 27 kilometer 37 seconden sneller dan Hans Bekx uit het Brabantse Mariaheide, die ook al een DAF bestuurt.

De eindzege bij de vrachtwagens ging voor de vierde keer naar de Rus Tsjagoeine in een Kamaz. Diens landgenoot Kabirov, eveneens in een Kamaz, werd tweede. Gerard de Rooy, de zoon van Jan, reed zijn DAF als derde het podium in Dakar op.