MELBOURNE - De Nederlandse tennissers bereiden zich mentaal en fysiek voor op het Australian Open toernooi dat maandag begint. Van Lottum en Schalken zijn optimistisch, maar Verkerk is nog steeds ziek.

Martin Verkerk is nog steeds zo ziek dat er twijfel bestaat of hij wel kan beginnen aan de Australian Open in Melbourne. De Alphenaar trainde zondag een uurtje op baan 4 van Flinders Park. Onmiddellijk daarna spoedde hij zich naar de toernooiarts van het eerste tennisgrandslam van het seizoen.

Duizelingen

"In deze conditie kan ik geen wedstrijd spelen", zei hij na de visite. Verkerk heeft op de tennisbaan last van duizelingen. Dit ongemak openbaarde zich voor het eerst vrijdagmorgen tijdens het toernooi in Sydney. Dat was tijdens de halve finale tegen de Australiër Lleyton Hewitt. Na de eerste set, die hij met 2-6 verloor, gaf hij op in het begin van de tweede set.

Verkerk heeft geluk dat zijn eerste wedstrijd in de Australian Open pas voor dinsdag is geprogrammeerd. De Spanjaard Alex Corretja is zijn tegenstander. Niet eerder dan dinsdagmorgen beslist Verkerk of hij al dan niet aantreedt. "Als het niet kan zou het heel jammer zijn, want met mijn tennis is niets mis. Ik ben goed in vorm."

SARS

Wat Verkerk precies mankeert, kon de toernooiarts ook niet zeggen. "Het is geen SARS, dat is wel zeker", lanceerde de 17e geplaatste speler die onlangs in Hongkong een demonstratietoernooi speelde, nog een grap. Bloed en hart bleken bij een check in orde.

Voor de klachten kon de arts geen medicijnen verstrekken. Verkerk kreeg alleen tabletten gastrolyte mee tegen het vochtverlies door diarree. Alles bij elkaar voelde hij zich wel beter dan vrijdag toen hij tegen Hewitt opgaf. Hij zag in Sydney bij het opgooien van de bal voor de opslag het hele olympisch tennisstadion om zich heen draaien. Hij had totaal geen eetlust meer, voelde zich misselijk zonder te moeten overgeven en kreeg diarree.

Extra etmaal

"Het is nu wel iets beter dan in Sydney", zei Verkerk zondag, "maar het is nog lang niet goed. Een licht gevoel in mijn hoofd en de duizelingen zijn er nog. Ik kan daar niet mee spelen, ik mag er trouwens niet mee spelen van de dokter. De partijen zijn best-of-five sets en het kan dinsdag 34 graden heet worden. Gelukkig heb ik een extra etmaal om het lichte gevoel uit mijn hoofd te laten verdwijnen."

Welgemoed

John van Lottum en Sjeng Schalken beginnen maandag welgemoed aan de Australian Open. Van Lottum treft in de eerste ronde van het tennisgrandslam de 19e geplaatste Braziliaan Gustavo Kuerten, Schalken de Deense qualifier Kenneth Carlsen.

Van Lottum

Eenmaal eerder speelde Van Lottum tegen Kuerten. Op Wimbledon 2003 won hij de eerste set met 6-2 en stond hij in de tweede set te serveren bij 2-3 toen hij door zijn rug ging. De 27-jarige Nederlander moest de partij gewonnen geven.

"Het wordt natuurlijk heel zwaar tegen Kuerten en helemaal als hij op zijn top is", keek Van Lottum zondag vooruit, "Kuerten is een van de beste tennissers van de wereld en voormalig nummer 1 van de wereld. Maar hij heeft ook zijn zwakke punten, zijn tweede opslag bijvoorbeeld."

Schalken

Sjeng Schalken trainde zondag op een winderige buitenbaan van Melbournes tennispark met de Armeniër Sargis Sargsian voor zijn eerste ronde tegen Kenneth Carlsen. Schalken won en verloor eenmaal van Carlsen.

De Limburger kwam in acht voorgaande optredens in Melbourne nooit voorbij de tweede ronde. "Nu moet het minimaal de derde ronde worden en dan komt dat lekkere gevoel er ook", sprak hij aan de vooravond van zijn 35e grandslam op rij.

Clijsters

Kim Clijsters (20) heeft zondag in Melbourne haar deelname aan het Australian Open bevestigd. De Belgische tennistopper liep eerder deze maand in Perth bij de Hopman Cup een voetblessure op. Lange tijd was haar optreden bij het eerste grandslamtoernooi van het jaar twijfelachtig.

"Ik ben niet topfit, maar ik wil het toch proberen", liet de nummer 2 van de plaatsingslijst weten. "Doktoren hebben mij verteld dat mijn voetblessure niet verergert als ik speel. Ik moet alleen veel tape en andere hulpmiddelen gebruiken om de voet te ontlasten. Daaraan zal ik gewend moeten raken."

Clijsters, die vorige week bij het voorbereidende evenement in Sydney ontbrak, verloor drie keer in de finale van een grandslamtoernooi. Bij het Australian Open hoopt ze op haar eerste titel. Dinsdag opent de Belgische haar missie tegen de Duitse Marlene Weingartner. "Als ik mezelf niet in staat zou voelen om hier in Melbourne zeven partijen te winnen, zou ik niet aan het toernooi beginnen."