NAGANO - Nederland heeft zondag de wereldtitel sprint bij de mannen en de vrouwen veroverd. Erben Wennemars is wereldkampioen sprint geworden en Marianne Timmer won de titel bij de vrouwen.

De 28-jarige Zwollenaar bleef na vier afstanden de Canadese titelverdediger Jeremy Wotherspoon voor. Wennemars is de tweede Nederlandse wereldkampioen in de historie. Jan Bos was in 1998 de eerste mannelijke schaatser uit Nederland die wereldkampioen sprint werd.

'Perfecte rit'

"Geweldig," reageerde de kersverse wereldkampioen na afloop. "Dit was een heel goede 1000 meter. Het was een perfecte rit. En dan ben je er gewoon. Het was vandaag heel spannend en ik stond te 'shaken' bij de start. Maar het ging goed. Daar sta ik hoor: ongelofelijk. Dit is het grootste toernooi voor het schaatsen, buiten de Olympische Spelen."

Eerder op de dag veroverde Marianne Timmer bij de vrouwen ook de wereldtitel. Het is nog nooit voorgekomen dat Nederland op een WK sprint tweemaal goud wint. Bij de mannen eindigde Gerard van Velde overigens net naast het podium. Hij werd vierde.

"Waarom rijd ik nog?"

Eigenlijk had Wennemars na de eerste afstand, de 500 meter, de hoop op de wereldtitel al opgegeven. Hij maakte een fikse misslag bij de start ("Ik kwam bijna ten val") en eindigde daarom slechts als negende. "Bij de eerste bocht dacht ik: Dit is einde WK. Waarom rijd ik nog? Toen ik over de finish kwam, viel mijn tijd nog mee."

Met een fabelachtige 1000 meter, zaterdag, herstelde de rijder van SponsorBingo Loterij meteen alle schade. Hij won die afstand op overtuigende wijze (Wennemars verbeterde het baanrecord van Shimizu) en nam de leiding over. Zondag gaf hij op de 500 meter slechts 0,2 seconde toe op titelverdediger Jeremy Wotherspoon, waarna Wennemars het karwei op de tweede 1000 meter bekwaam afmaakte. Zijn tijd 1.09,39 (opnieuw een baanrecord) bleek voldoende voor de wereldtitel.

Het is de derde wereldtitel voor Wennemars in zijn loopbaan. Vorig jaar werd hij op de WK afstanden in Berlijn al wereldkampioen op de 1000 en 1500 meter.

Historisch

Marianne Timmer schreef zondag historie. Nooit eerder wist een Nederlandse vrouw dit kampioenschap op haar naam te schrijven. In het klassement bleef ze Anni Friesinger uit Duitsland en Jennifer Rodriguez uit de Verenigde Staten voor.

"Heel mooi, eigenlijk een droom", reageerde ze direct na afloop van haar laatste race. "Vooral hier in Nagano." Volgens de schaatster had ze de laatste 1000 meter te wild geschaatst. "Ik was te gretig en daardoor werd het toch nog spannend."

Timmer reed op de M-Wave in Nagano zeer constant. Nadat ze op de eerste dag tweemaal brons veroverde (op de 500 en 1000 meter), eindigde de rijdster van SponsorBingo Loterij zondag vierde op de meter en derde op de afsluitende 1000 meter. Die resultaten waren ruim voldoende om zich wereldkampioen te mogen noemen. De beste prestatie van Timmer op een WK sprint - tot vandaag - leverde ze in 2000 toen ze in Seoul de bronzen medaille greep.

Gevoel

De 29-jarige inwoonster van Tynaarlo had goede herinneringen aan Nagano. Zes jaar geleden werd ze op dezelfde baan tweevoudig olympisch kampioene. Destijds was ze de beste rijdster op de 1000 en 1500 meter. "Ik hoop dat ik hetzelfde gevoel op het WK kan krijgen", zei Timmer aan de vooravond van de mondiale kampioenschappen. Tijdens de titelstrijd gaf de blonde Groningse aan dat ze in goede vorm verkeerde, maar niet dé supervorm had.

"Maar blijkbaar is dat niet nodig", sprak ze. Timmer boekte dus een historische overwinning. Driemaal eerder wist een Nederlandse vrouw een zilveren medaille te veroveren. In 1973 en 1974 deed Atje Keulen-Deelstra deed. Andrea Nuyt eindigde in 2002 als tweede.