EINDHOVEN - Zonder te overtuigen heeft PSV donderdag zijn eerste groepswedstrijd in de Europa League in winst omgezet. De ploeg van trainer Fred Rutten versloeg Legia Warschau met 1-0.

Dries Mertens maakte het enige doelpunt in Eindhoven, waar de Poolse fans de PSV-supporters negentig minuten lang overstemden.

PSV ging drie dagen voor de topper tegen Ajax, de eerste grote test van dit seizoen, niet voluit. Dat hoefde ook niet tegen de Poolse bekerwinnaar, die ondanks de steun van honderden landgenoten op de tribunes weinig indruk konden maken.

Przemyslaw Tyton, de Poolse doelman van PSV, kreeg nauwelijks gelegenheid zich te onderscheiden.

Sleutelen

Rutten gebruikte de Europese wedstrijd om verder te sleutelen aan zijn elftal. Zondag in de knotsgekke wedstrijd tegen VVV-Venlo (3-3) had hij Tyton laten debuteren en donderdag verscheen Tim Matavz voor het eerst aan de aftrap. Met de van FC Groningen overgekomen Sloveen kreeg Rutten op de slotdag van de transferperiode dan toch nog zijn zo gewenste spits.

Door de entree van Matavz, die tegen VVV mocht invallen, verhuisde Jeremain Lens weer naar de rechterflank. Zakaria Labyad, het talent uit de eigen jeugd dat het zo goed deed de laatste weken, verdween uit het elftal.

Zoeken

Met Matavz in de punt van de aanval was het voorin even zoeken naar de juiste afstemming. De Sloveen was vaak aanspeelbaar, maar wat ongelukkig in zijn acties. Matavz kreeg drie aardige kansen.

Bij de eerste maakte een Poolse verdediger hem het schieten onmogelijk en bij de tweede tikte hij de bal op aangeven van Erik Pieters naast. Na rust kopte hij in kansrijke positie over.

Mertens

PSV zette het veldoverwicht na twintig minuten om in de openingstreffer. Mertens, weer hij, zag dat de Poolse doelman Dusan Kuciak na een afgeslagen aanval van PSV even op het verkeerde been stond en schoot van dik twintig meter binnen: 1-0. Het betekende alweer het achtste doelpunt van Mertens in dit nog prille seizoen.

Omdat PSV na rust verzuimde de tweede maken, bleef Legia Warschau lang geloven in een goed resultaat. De Polen kregen wat kansjes, maar de zege van PSV kwam niet in gevaar.