EINDHOVEN - Jan Maarten Heideman heeft zaterdag in Eindhoven de vijftiende marathon van de KNSB/Essent-competitie op zijn naam geschreven. De DSB-rijder uit Oldebroek was iedereen te snel af in de massasprint. Door zijn vierde overwinning van het KNSB-bekerseizoen verstevigde Heideman zijn leiderspositie in het algemeen klassement.

Naaste concurrent Cedric Michaud, de huidige cuphouder, eindigde als tweede. Hij heeft nu zeventien punten achterstand. Jeroen de Vries legde beslag op de derde plaats. De marathoncompetitie gaat zondag in Geleen verder.

Gretha Smit wint bij de vrouwen

Gretha Smit heeft zaterdag in Eindhoven de elfde wedstrijd van de KNSB/Essent-competitie gewonnen. De schaatsster uit Warmenhuizen toonde zich in de eindsprint de snelste van een kopgroep van zestien vrouwen. Klassementsleidster Linda Verdouw legde beslag op de tweede plaats en Danielle Bekkering werd derde. Gretha Smit behaalde in Eindhoven haar vierde seizoenzege.

Vorige week maakte de DPA-rijdster haar debuut op het Europees kampioenschap in Heerenveen. Ze was op zowel de 3000 als de 5000 meter de beste en eindigde als zesde in het klassement. De marathon in Eindhoven zag ze als een duurtraining. Over zeven dagen neemt Smit deel aan de skate-off in Heerenveen en daar valt een WK-ticket voor haar te verdienen.