AMSTERDAM - Ajax heeft de eerste wedstrijd van de Champions League tegen Olympique Lyon niet kunnen winnen. In een vermakelijk duel kwamen beide teams niet tot scoren: 0-0.

Ajax startte in een uitverkochte Amsterdam Arena met hetzelfde basisteam als tegen Heracles Almelo.

De thuisploeg nam vanaf de aftrap direct het initiatief. Na vijf minuten zorgde Derk Boerrigter voor het eerste gevaar aan Ajax-zijde. De linksbuiten kopte een hoekschop van Miralem Sulejmani in het zijnet.

Kans Gomis

Hoewel Ajax het eerste kwartier het spel maakte, kreeg Lyon de eerste grote kans. Bafetimbi Gomis schoot een bijna niet te missen scoringsmogelijkheid van dichtbij over.

Het spelbeeld bleef hetzelfde. Ajax domineerde, Lyon zocht bij balverlies van de Amsterdammers naar mogelijkheden om te counteren. Na ruim twintig minuten was het opnieuw Gomis die met een gevaarlijk schot voorlangs schoot.

Kopbal Sulejmani

In de 37e minuut kreeg Ajax de kans om op voorsprong te komen. Een strakke voorzet van Kolbeinn Sigthorsson vanaf de linkerkant werd echter naast gekopt door Sulejmani.

Lyon toonde vooral gevaar vanuit standaard situaties, terwijl Ajax er via snelle hervattingen steeds uit probeerde te komen. Beide ploegen kwamen in de eerste helft niet tot scoren.

Redding Vermeer

In het tweede bedrijf veranderde niets aan de spelopvatting van beide ongewijzigde teams. En ook weer kreeg Lyon de eerste grote kans. Michel Bastos stoomde op doelman Kenneth Vermeer af, die vervolgens de inzet van de Braziliaan tot hoekschop promoveerde.

Naar mate de wedstrijd vorderde zakte Ajax wat in en nam het tempo van de wedstrijd af, waardoor Lyon meer in balbezit kwam. 

Debuut Bulykin

Echte kansen bleven uit tot de 75e minuut. Het was opnieuw Sulejmani die een doelpunt op zijn schoen had. Maar oog in oog met Hugo Lloris punterde hij de bal tegen de doelman aan.

Trainer Frank de Boer probeerde met het inbrengen van Dmitry Bulykin voor Sigthorsson voor een extra impuls te zorgen. Bulykin, die zijn debuut maakte voor Ajax, was de tweede invaller na Vurnon Anita die in het veld kwam voor Theo Janssen.

Bijna tegendoelpunt

Ajax kon geen kansen meer creeëren, ook niet nadat De Boer Lorenzo Ebecilio inbracht voor Sulejmani.

Vermeer bleek achteraf de grote man van de avond door in de slotfase met sublieme reddingen op inzetten van Bastos en Jimmy Briand voor de dag te komen.

Het duo kon voor open doel vrij inschieten, maar de bal werd door de Ajax-goalie nipt onderschept. De wedstrijd eindigde daardoor in een 0-0 gelijkspel.

Real Madrid

De andere wedstrijd in de groep was een duel tussen Dinamo Zagreb en Real Madrid.

De Madrilenen wonnen door een doelpunt van Angel di Maria. Real eindigde wel met tien man. Marcelo ontving een rode kaart.