AMSTERDAM – FC Barcelona heeft in de Champions League in de blessuretijd een zo goed als zekere overwinning tegen AC Milan uit handen gegeven. De titelhouder was de hele wedstrijd heer en meester, maar toch werden de punten gedeeld door een laat doelpunt van Thiago Silva: 2-2.

AC Milan begon met Mark van Bommel en aanvoerder Clarence Seedorf in de basis.

Na ruim een uur spelen maakte ook nog Urby Emanuelson zijn opwachting. Bij Barcelona kreeg Ibrahim Afellay in de 84e minuut zijn eerste speelminuten van dit seizoen.

AC Milan kende een bliksemstart in Camp Nou. Alexandre Pato versnelde vanaf de aftrap en slalomde door de verdediging van Barcelona heen. Binnen 24 seconden verschalkte hij Victor Valdes: 0-1.

Stoorzender

Barcelona ging direct op zoek naar een antwoord, maar Pato bleek in de eerste minuten een ware stoorzender. De Braziliaanse aanvaller van de Italiaanse landskampioen oogde gretig en creëerde zodoende een aantal gevaarlijke momenten.

Toch nam de thuisploeg na een kwartier spelen het heft in handen. Barcelona had het meeste balbezit en zocht naar openingen in de achterhoede bij Milan.

Messi

Lionel Messi kwam na ruim twintig minuten spelen het dichtst bij een doelpunt. Een vrije trap krulde hij sierlijk in de korte hoek, maar de paal voorkwam de gelijkmaker.

In de 36e minuut scoorde Barcelona wel. Messi dribbelde het drukke strafschopgebied van AC Milan binnen en zag de inkomende Pedro vrij staan. Messi trok de bal voor en Pedro kon simpel binnentikken: 1-1.

Vrije trap Villa

AC Milan kwam er niet meer aan te pas en kwam sporadisch in de buurt van het doel van Valdes. Barcelona was gevaarlijker, maar wist niet meer te scoren voor de rust.

In de tweede helft kwam Barcelona wel op voorsprong. Na vijf minuten werd een vrije trap van zo’n twintig meter door David Villa knap in de kruising gekruld. Het was zijn 25e doelpunt voor de Catalanen in 56 wedstrijden.

Late gelijkmaker

Het overwicht werd in de tweede helft helemaal duidelijk. Met balbezit van zeventig procent voor Barcelona werd dat ook in cijfers uitgedrukt. Het was wachten op een doelpunt van de ploeg van Josep Guardiola.

Maar het doelpunt kwam er niet. AC Milan bleef daardoor in leven en scoorde in de blessuretijd vanuit een corner de onverwachte gelijkmaker. Silva kopte de voorzet van Seedorf tegen de touwen: 2-2. Het betekende direct de eindstand.

Viktoria Pilsen

De andere wedstrijd in de groep was het duel tussen Viktoria Pilsen en BATE Borisov. Marek Bakos zette de thuisploeg op voorsprong, maar in de tweede helft tekende Renan voor de gelijkmaker.

Hierdoor hebben alle ploegen in groep H een punt na een wedstrijd.