NAGANO - De mondiale sprintkampioenschappen in Nagano kunnen voor Nederland een historisch toernooi worden. Na de eerste dag staat zowel Marianne Timmer als Erben Wennemars aan de leiding. Nooit eerder won Nederland op één WK sprint twee gouden medailles.

In de rijke schaatshistorie telt Nederland maar één wereldkampioen sprint: Jan Bos. De inwoner van Harderwijk mocht zich in 1998 (Berlijn) kronen tot 's werelds beste sprinter. In de daaropvolgende jaren vergaarde de Oranjeploeg wel ereplaatsen, maar bleef de gouden medaille altijd buiten bereik.

Timmer

In Nagano is de kans groot dat historie wordt geschreven. Timmer werd zaterdag op de M-Wave tweemaal derde en is daarmee de meest constante WK-deelneemster. De geboren Sappemeerse heeft een kleine voorsprong op haar goede vriendin Anni Friesinger. De Chinese rijdster Manli Wang staat derde. “Dat het zó goed zou gaan, had ik niet verwacht”, reageerde Timmer. “Maar ook zondag moet alles perfect verlopen, want het verschil met de rest is niet groot.”

Volgens de schaatsster van Sponsor Loterij was het Japanse ijs 'zwaar'. Op die manier verklaarde zij ook de tegenvallende prestaties van enkele andere titelfavorieten als Kotioega en Simionato. “De meeste rijdsters hadden op de 1000 meter problemen met de laatste ronde. Ik niet. Dit jaar heb ik veel wereldbekerwedstrijden op de 1500 meter gereden. Misschien dat ik daarom op dit ijs goed uit de voeten kan.”

Wennemars

Haar teamgenoot Erben Wennemars presteerde net zo sterk. Al was zijn start belabberd. De Nederlands sprintkampioen zette op de 500 meter zo'n matige tijd neer (“Bij de start kwam ik bijna ten val”) dat hij de wereldtitel al uit zijn hoofd had gezet.

Wennemars eindigde op de openingsafstand als negende. “Ik was heel erg boos”, zei hij. “Je kunt jezelf over de kling jagen met zulke gevoelens, maar Jac (Orie, zijn trainer) kwam meteen naar me toe en zei dat er niks aan de hand was.”

Baanrecord

De Zwollenaar gebruikte zijn woede om een fabuleuze 1000 meter te produceren. Op de M-Wave klokte hij een tijd van 1.09,46 en dook daarmee een halve seconde onder het oude baanrecord, dat op naam stond van de Noor Adne Söndral. Hij was de enige deelnemer die onder de 1.10 reed en maakte in één race zijn achterstand op titelverdediger Jeremy Wotherspoon goed. “Na deze rit heb ik veel zelfvertrouwen”, sprak Wennemars.

Van Velde

Gerard van Velde, de andere Nederlandse titelfavoriet, heeft na de eerste dag geen kans meer op de wereldtitel. De TVM-rijder eindigde op de 500 meter als zevende (35,64) en werd op de dubbele afstand zesde (1.10,73). In het algemeen klassement staat hij nu zevende.

Nijenhuis

Beorn Nijenhuis reed erg sterk op de 1000 meter (1.10,37, zilver) en is als negende gerangschikt. Debutant Simon Kuipers werd op de langste sprintafstand zevende. In het klassement is hij terug te vinden op de zestiende plaats.

Bij de vrouwen staat alleen Marianne Timmer in de top-tien. Andrea Nuyt staat op een teleurstellende dertiende plek. Annamarie Thomas is veertiende, een vijftiende plaats was voor Frouke Oonk.