RIJSWIJK - De direct betrokkenen bij de vrouwenwielerploeg van BIK/Powerplate hebben vrijdagavond verbaasd en onthutst gereageerd op de uitlatingen van bestuursvoorzitter Michel Bik van de ploeg. Die beschuldigde vrijdag oud-ploegleider Ton Vrolijk en verzorger Ruud Verbeek van het drogeren van de Noorse renster Monica Valen.

Volgens Bik hebben Verbeek en Vrolijk de renster bewust 'dope' gegeven. Ze werd afgelopen seizoen in de Ronde van Castillon betrapt op een te hoge waarde cafeïne. Later werd ze, na uitvoerig onderzoek van het Noors Olympisch Commité, vrijgesproken. "Daarom is die beschuldiging van Michel Bik ook zo vreemd", stelt de inmiddels ontslagen verzorger Ruud Verbeek.

'Vertrouwen?'

"Het is ongelofelijk en beangstigend dat zij zoiets zouden kunnen doen", reageerde Monica Valen in Studio Sport. "Dit slaat alles", aldus Valen. "Dat mensen die in wie je vertrouwen hebt en van wie je adviezen krijgt, zelfs mee hebt samengewoond, zoiets kunnen doen." De renster, die volgend seizoen voor een Deense ploeg rijdt, zal geen stappen ondernemen tegen Vrolijk en Verbeek.

Volgens de beschuldigingen van Bik zouden zowel Vrolijk als Verbeek van de renster af hebben gewild omdat ze aan haar geen geld konden verdienen. Hij verwijt de twee dat ze zichzelf hebben verrijkt aan de contracten met rensters. Tevens zou het duo eigendommen van de ploeg hebben ontvreemd en door onzorgvuldig handelen een schadepost van tenminste 70.000 euro hebben achtergelaten. Verbeek neemt overal afstand van.

De beschuldigingen van Bik worden volgens hem extra wrang omdat oud-ploegleider Ton Vrolijk niet bereikbaar is voor commentaar. Hij verblijft op dit moment voor een vakantie in Brazilië. "Hij weet niet eens dat deze zaak speelt", zegt Frank van de Goes, die de vrouwenploeg samen met Vrolijk leidde.

Ontslag

Van de Goes, die inmiddels zelf ontslag heeft genomen bij BIK/Powerplate, heeft nooit een signaal van Bik gekregen dat deze de ploegleider zou beschuldigen van bewuste drogering van zijn renster. "Op 13 december hebben we een evaluatie gehouden met iedereen die bij de ploeg betrokken was. Daar heeft hij niets laten blijken."

Verbeek onderzoekt inmiddels de mogelijkheden om Bik juridisch aan te pakken. Hij heeft een advocaat in de arm genomen. "Dit kan ik natuurlijk niet zomaar over mijn kant laten gaan." Verbeek werd vorige week schriftelijk op de hoogte gesteld van zijn ontslag. "In dat schrijven heeft Bik niet gerept over deze zaak. Hij verweet ons alleen dat wij bedrog zouden hebben gepleegd."

Waarom

Van de Goes vindt het ook vreemd dat Bik zijn beschuldigingen niet hard kan maken. "Dat heeft hij ook zelf toegegeven. Hij heeft een bron, maar kan het niet 100 procent zeker bewijzen. Wij vragen ons af waarom hij dit allemaal bekendmaakt. Het enige dat hij doet is zijn eigen ploeg kapot maken en de Nederlandse wielersport in diskrediet brengen."