LONDEN - De internationale Automobielfederatie (FIA) schrapt het komende seizoen de zogenaamde 'stop-and-go-penalty' en de 'drive-through-penalty'. Die straffen, waarbij een formule-1-bolide de pitsstraat moet binnenkomen voor een tijdstraf, worden vervangen. In de nieuwe procedure zal pas achteraf worden bepaald wat de straf wordt voor een coureur.

De nieuwe regels gelden als één of beide wagens na een ongeluk kunnen doorrijden. De mogelijke berisping van de FIA komt er pas nadat beide partijen over een ongeluk zijn gehoord. Mocht een rijder drie keer binnen één seizoen worden bestraft, dan kan de FIA besluiten tot een schorsing van één race.

'Normaal ongeluk'

Vorig seizoen raakte Juan Pablo Montoya zijn zicht op de wereldtitel kwijt nadat hij in de Grand Prix van de Verenigde Staten een tijdstraf kreeg. De Colombiaan kwam op het natte en gladde circuit in aanraking met de Braziliaan Rubens Barrichello, die vervolgens de race moest staken. Na afloop gaven beide rijders aan dat het om een 'normaal' race-ongeluk ging. In de nieuwe situatie zou Montoya geen straf hebben gekregen en was de titelstrijd langer open gebleven.