AMSTERDAM – Novak Djokovic heeft maandagavond zijn derde Grand Slam-titel van het jaar veroverd. De nummer een van de wereld won in de finale van de US Open met 6-2, 6-4, 6-7 (3) en 6-1 van Rafael Nadal.

In een partij die bol stond van de schitterende rally’s én onnodige fouten, was Djokovic de meest constante. De Serviër sloeg op de juiste momenten toe en pakte zodoende zijn tiende titel van 2011.

De verwachtingen vooraf waren hooggespannen en die werden waargemaakt. Nadal en Djokovic troffen elkaar dit jaar al vijf keer en telkens kwam de huidige nummer één van de wereld als winnaar uit de strijd. Bovendien was het voor het eerst sinds 1996 dat de nummers één en twee van de plaatsingslijst elkaar troffen in de eindstrijd van de US Open.

Harde wind

Beide tennissers hadden in het begin echter moeite om hun servicegames te behouden. Met name de harde wind speelde daarin een grote rol. Djokovic had daar het snelst grip op en wist Nadal maar liefst drie keer te breken. De Serviër won zes games op rij en de eerste set.

Het tweede bedrijf begon spectaculair. Nadal brak Djokovic gelijk, maar moest in een meer dan vijftien minuten durende game zijn service weer afstaan. De Spanjaard werd nogmaals gebroken en maakte voor zijn doen veel onnodige fouten.

De nummer twee van de wereld knokte zich terug, maar moest op 4-4 toch weer een break incasseren. Djokovic pakte de set daarna op eigen service door middel van een schitterende winner.

Luidruchtig publiek

Nadal bleef ook in het derde bedrijf problemen houden op zijn service. Met name op zijn tweede opslag won de Spanjaard weinig punten omdat Djokovic die keer op keer aanpakte. Onder aanvoering van het zeer luidruchtige publiek beet hij zich echter vast in de wedstrijd en legde hij zijn opponent het vuur aan de schenen.

Nadal sleepte er een tiebreak uit, waarin hij superieur was. De winnaar van vorig jaar kreeg hernieuwde energie door de setwinst en voerde de druk op Djokovic verder op.

Fysieke problemen

De Serviër had in de vierde set last van fysieke problemen en werd langdurig behandeld door een fysiotherapeut. Het hinderde hem echter niet in zijn spel. Djokovic wist de game na zijn blessurebehandeling zelfs de service van Nadal af te pakken.

De Spanjaard kon daar niet meer van terugkomen en moest lijdzaam toezien hoe Djokovic de vierde set en de titel in de wacht sleepte.

Djokovic wist na de Australian Open en Wimbledon ook het US Open te winnen en onderstreepte daarmee zijn suprematie van dit jaar. Het is voor de beste tennisser van dit moment al de 64e partij die hij dit jaar wint.