NOORDWIJK AAN ZEE - Het Nederlands elftal begint de kwalificatiereeks voor het wereldkampioenschap van 2006 in Duitsland met een thuiswedstrijd tegen Tsjechië. Oranje speelt op 4 september het eerste duel. Nederland speelt twaalf wedstrijden. Ruim een jaar na het eerste treffen sluit de ploeg van bondscoach Dick Advocaat op 12 oktober 2005 met een thuiswedstrijd tegen Macedonië de kwalificatie af.

Bondscoach Dick Advocaat was vrijdag na afloop van de marathonzitting in Hotel Huis ter Duin gematigd tevreden met het uiteindelijke schema. Omdat de bondscoaches van Tsjechïe en Roemenië het niet eens konden worden over de duels tegen Oranje werd over de wedstrijden tussen die drie landen geloot. "Daar hebben we dus geen invloed op gehad", aldus Advocaat.

Hakken in het zand

"Maar in dit soort vergaderingen moet je altijd wat nemen en wat laten. Als iedereen zijn hakken in het zand zou zetten, kom je er nooit uit." De bondstrainer sprak uit ervaring. Om het speelschema voor de EK-kwalficatie te bepalen, moest ruim twee jaar geleden zelfs de UEFA een handje toesteken, omdat de landen er onderling niet uitkwamen.

Ook ditmaal speelden er veel belangen. Landen als Armenië en Macedonië wilden de reeks graag starten met thuiswedstrijden tegen de 'grote' landen. "Dat soort landen wil graag hun stadions vol krijgen. Als alles al beslist is, komt er daar niemand meer kijken", verklaarde een woordvoerder van de voetbalbond KNVB vrijdag. Het is nog onduidelijk in welke steden de duels worden afgewerkt. Daarover neemt de KNVB in een later stadium een beslissing.

Het speelschema

2004:
-9: Nederland - Tsjechië
-10: Macedonië - Nederland
-10: Nederland - Finland
-11: Andorra - Nederland
2005:
-3: Roemenië - Nederland
-3: Nederland - Armenië
-6: Nederland - Roemenië
-6: Finland - Nederland
-9: Armenië - Nederland
-9: Nederland - Andorra
-10: Tsjechië - Nederland
-10: Nederland - Macedonië