Voetballershumor

Wat zijn het toch kunstig gecomprimeerde pakketjes clichés, die interviewtjes met voetballers. Of zijn ze slimmer dan we denken?

Het belangrijkste voetbalnieuws van de voorbije week was uiteraard het bericht dat Peter R. de Vries gaat stoppen met zijn misdaadprogramma.

 Dat moet hard zijn aangekomen bij Neêrlands beroepsvoetballers, die vrijwel zonder uitzondering fan zijn. In de rubriek ‘Persoonlijk’ van het weekblad Voetbal International roepen ze De Vries’ boek De ontvoering van Alfred Heineken (1987) sinds jaar en dag massaal tot hun favoriet uit.

 Zó massaal dat sportjournalist Marcel Rözer in 2000 argwanend werd: lazen die voetballers dat boek werkelijk of was hier sprake van een gimmick, een stilzwijgende running gag onder voetballers? Rözer concludeerde dat enkele spelers zich weliswaar verdacht maakten door niet over het boek te willen praten, maar dat anderen het vrijwel van buiten kenden. De liefde leek echt.

Zeepbel

Schrijver Kees ‘t Hart beweerde zes jaar later iets heel anders in een verhaal over voetballershumor dat verscheen in het boek De WK-Gids voor Geschoolde Voetbalfans (2006). Ik vond zijn betoog vermakelijk én overtuigend, al was het maar omdat ‘t Hart ervaringsdeskundige is: hij trok een seizoen op met de selectie van SC Heerenveen en schreef daar het dagboek Het mooiste leven… over, dat in 2001 verscheen als aflevering van Hard Gras en in 2006 als zelfstandig boek.

De strekking van ‘t Harts betoog: voetballers realiseren zich maar al te goed dat ze een beschermd, gereguleerd en daardoor nogal eentonig leven leiden in de zeepbel van het profvoetbal, en daar steken ze subtiel de draak mee. Ze hebben een vorm van humor ontwikkeld die de monotone voorspelbaarheid van hun dagindeling op de hak neemt, en daarmee eigenlijk het profvoetbal als zodanig.

Soep

Bij Heerenveen ondervond ‘t Hart het aan den lijve. Zodra ze aan tafel gingen voor de lunch vroegen de spelers hem dagelijks welke twee soorten soep er die dag op het buffet stonden.

‘t Hart ging steeds welwillend voor ze kijken, tot hij ontdekte dat het elke dag dezelfde twee soepsoorten betrof. De spelers hadden met uitgestreken smoelwerken zit testen hoe lang het duurde voor hij het in de gaten had. 

Gniffelmomentje

Zo moeten we ook de collectieve liefde voor de bestseller van Peter R. de Vries duiden, vindt ‘t Hart: elke voetballer weet onderhand welke titel hij geacht wordt te noemen. Altijd weer goed voor een gniffelmomentje onder collega’s.

Sinds dat artikel van Kees ‘t Hart ben ik extreem op mijn hoede wanneer een voetballer, zonder een spier te vertrekken, een salvo van kurkdroge gemeenplaatsen afvuurt voor de camera’s van Studio Sport. Zijn die knapen écht zo afgericht en aanstootgevend fantasieloos of voeren ze hun eigen variant van ‘Debiteuren Crediteuren’ op? 

Voor het team

Zaterdagavond werd Mitchell Donald van Roda JC ondervraagd. Zojuist gewonnen van de koploper en zelf de prachtige winnende goal binnengeschoten; dan móet er toch wel een vreugdevol, jongensachtig woordje uitrollen, zou je denken.

Maar nee. Als FC Twente op bezoek komt, weet je vooraf dat het een ‘lastige wedstrijd’ gaat worden. Zijn goal was vooral belangrijk ‘voor het team’, want het gaat natuurlijk om de drie punten.

Acteerwerk

Het zijn klassieke voetballersinterviews. We begonnen te slap, maar toen kregen we iets meer controle. We gaven nauwelijks iets weg, kregen zelf wel kansen, maar ja: als je ze niet afmaakt, weet je dat je achter de feiten aanloopt. En als je dan ziet hoe we de goals weggeven: allemaal persoonlijke fouten. Gelukkig maakten we zelf een goede goal. En zo keutelt dat maar door.

Als zo’n Mitchell Donald werkelijk zo’n saaie knul is, condoleer ik bij deze iedereen die wel eens met hem te maken heeft. Maar voorlopig houd ik het erop dat die voetballers slimmer zijn dan we denken en dat ze ons, Studio Sport-kijkers, al jaren met geraffineerd acteerwerk bij de neus nemen.

Het móet wel humor zijn.

Transfercarrousel Formule 1

Transfercarrousel Formule 1
Welke coureur rijdt waar in 2019? En wie zijn in beeld voor welk stoeltje in de koningsklasse?
Tip de redactie