AMSTERDAM - Chris Froome heeft de zeventiende etappe in de Ronde van Spanje gewonnen. De Brit van Team Sky klopte woensdag op de klim naar Peña Cabarga rodetruidrager Juan José Cobo in de sprint.

Bauke Mollema legde beslag op de derde plaats, 21 seconden achter Froome. Hij passeerde achttien seconden eerder de streep dan Bradley Wiggins, zijn concurrent in de strijd om plaats drie.

Wout Poels moest op ruim een minuut genoegen nemen met de achttiende plek.

In het klassement blijft Mollema vierde op 2.05 minuten van Cobo. De Spanjaard ziet Froome, die profiteert van bonificatieseconden, naderen tot op dertien seconden. Wiggins bekleedt de derde stek op 1.41 minuut.

Overigens mocht Mollema dankzij zijn constante prestaties het podium op als nieuwe leider in het puntenklassement.

Poels lost

Even na het middaguur begonnen de coureurs aan de langste etappe van deze Ronde van Spanje. De vaart zat er meteen in: diverse renners probeerden in de eerste uren tevergeefs weg te komen. Geox en Katoesja hielden de boel echter gesloten, beducht voor een ‘gevaarlijke’ coureur in de kopgroep.

Door de hoge snelheid op het vlakke moest Poels zelfs even lossen uit de hoofdmacht. Nadat de Limburger de aansluiting had gevonden, slaagden Guillaume Bonnafond, Evgueni Petrov, Greg Van Avermaet, Skil Shimano-renner Johannes Fröhlinger en Olivier Kaisen er wel in weg te komen.

Vluchters ingerekend

Zij kregen op het heuvelachtige parcours gezelschap van David Moncoutié, Sylvain Chavanel (die al deel uitmaakte van enkele vroege kopgroepjes), Mathias Frank en Marzio Bruseghin.

Ook de aanval van deze avonturiers was echter ten dode opgeschreven. Niet in de laatste plaats omdat Vacansoleil en opnieuw Geox zich aan de leiding van het peloton meldden, werden de vluchters in de afdaling van de een na laatste klim ingerekend.

Doordat Joaquim Rodriguez zijn ploeggenoten van Katoesja de opdracht gaf om het tempo de hoogte in te jagen, was het richting Peña Cabarga weinig aantrekkelijk voor renners een demarrage te plaatsen.

Aanval Slagter

Tom Jelte Slagter zette op de zeer steile slotklim van 6,1 kilometer als eerste aan. De coureur van Rabobank werd snel gegrepen door het uitdunnende peloton, waarna Daniel Martin ontsnapte.

De renner van Garmin-Cervélo werd op drie kilometer van de meet achterhaald door Bruseghin en Chris Anker Sörensen.

Vlak voor de zwaarste stroken (stijgingspercentage van negentien procent) reed Jurgen Van den Broeck de kopgroep voorbij, maar ook de Belg werd tot de orde geroepen door de groep der favorieten. Inmiddels was etappefavoriet Rodriguez al gelost.

Strijd om eindzege

Bij het ingaan van de laatste kilometer reden Cobo en Froome weg uit de kopgroep. De Brit leek de rodetruidrager van zich af te schudden, maar in de slotfase kwam de Spanjaard sterk terug.

Sprinten om de zege was er echter niet bij voor Cobo: Froome bleef hem één seconde voor. Het is de eerste overwinning van de in Kenia geboren renner in een grote ronde.

Donderdag doet het peloton vijf gecategoriseerde beklimmingen aan, maar ligt de finish op het vlakke. De Ronde van Spanje duurt tot en met zondag.

Bekijk alle klassementen