AMSTERDAM - Theo de Rooij vertrekt na een dienstverband van slechts twee maanden al bij de KNSB. De coördinator voor de ploegenachtervolging wil meer tijd en energie kunnen steken in zijn bedrijf.

De aanstelling van De Rooij voor het coördineren van de ploegenachtervolging was controversieel. Half augustus gaven vrijwel alle coaches aan te twijfelen over de geschiktheid van de voormalig manager van de wielerploeg van Rabobank als opvolger van Wopke de Vegt.

TVM-coach Bart Veldkamp vond dat hij door de KNSB voor een voldongen feit was geplaatst waar hij, gezien de gevoeligheid van het onderwerp, gehoopt had op enige inspraak. Jac Orie, trainer van Control, gaf aan op geen enkele manier betrokken te zijn geweest bij de aanstelling.

Ook Hofmeier-trainer Jan van Veen en zelfs hoofdsponsor KPN zetten vraagtekens bij de benoeming van De Rooij. Sven Kramer had liever iemand met een achtergrond in de schaatswereld teammanager zien worden.

Omstreden

De aanstelling van De Rooij was daarnaast omstreden vanwege zijn aandeel in de affaire rond wielrenner Michael Rasmussen. De Deen werd in 2007 door De Rooij uit de Tour gezet en op staande voet ontslagen, nadat hij had gelogen over zijn zogenoemde 'whereabouts'.

Volgens de persverklaring van de KNSB heeft de kritiek op de aanstelling van De Rooij echter niets met zijn vertrek te maken. Zijn bedrijf heeft een prijs gewonnen waardoor De Rooij er meer tijd en energie in wil steken.

Voorzien

"Natuurlijk wisten we dat Theo een eigen zaak had en bezig was met de ontwikkeling van een elektrische fiets", laat directeur sport Arie Koops optekenen. "Maar dit hadden wij en zeker ook Theo niet voorzien."

Koops benadrukt dat het ingezette proces rond de ploegenachtervolging geen gevaar loopt. De technisch directeur neemt zelf, tot er een opvolger is gevonden, de taken van De Rooij als teammanager op zich.

De Rooij laat weten dat de begeleiding van de ploegenachtervolgingsteams in gevaar zou kunnen komen door de ontwikkelingen binnen zijn eigen bedrijf. "Ik vind het ontzettend jammer, maar ik moet gewoon deze beslissing nemen."