AMSTERDAM - De belangenvereniging voor Europese clubs ECA heeft dinsdag overeenstemming bereikt over de te volgen strategie in de onderhandelingen met de FIFA over de reductie van het aantal interlanddata vanaf 2014.

In het huidige verdrag is er ruimte voor maximaal 21 interlands in twee jaar, exclusief de eindrondes. De clubs willen dat ze hun spelers minder vaak af moeten staan aan bondscoaches.

David Gill, algemeen directeur van Manchester United en lid van het ECA-bestuur, zei na afloop van de ontmoeting dat er waarschijnlijk vanaf 2015 nog maar maximaal acht interlands per jaar worden afgewerkt als de eindrondes niet in beschouwing worden genomen.

Betekenisvol

“We willen eigenlijk dat er alleen nog maar betekenisvolle interlands worden gespeeld. Wat ons betreft, worden de vriendschappelijke data in juni en augustus helemaal geschrapt”, zegt Gill in The Guardian. “In het ideale geval komen er in een kwalificatiecyclus zes perioden met maximaal twee interlands.”

De ECA wil ook dat de clubs een groter aandeel krijgen in de winst die de UEFA en FIFA maken met de eindrondes. De teams zijn ontevreden over de premie van in totaal vijftig miljoen euro die ze in 2014 tegemoet kunnen zien.