HARO - De Argentijn Juan José Haedo heeft dinsdag de zestiende etappe van de Ronde van Spanje op zijn naam geschreven.

De coureur van Saxo Bank-Sungard profiteerde dankbaar van chaos in het peloton tijdens de slotkilometer.

Enkele renners aan kop van de voorste groep kozen bij een rotonde op zo'n driehonderd meter van de finish de verkeerde kant en waren daardoor direct kansloos voor de zege.

Ineens op kop

Haedo, die tot zijn eigen verrassing ineens op kop reed, kon de rit vervolgens eenvoudig winnen.

''Tot aan vandaag had ik niet zo veel kansen om een sprint te winnen'', aldus de Argentijn. ''Nu ben ik er eindelijk in geslaagd. Ik moet daarbij wel eerlijk zeggen dat in het routeboek niet stond dat je de rotonde alleen linksom kon nemen. Ik had geluk.''

De Kort

De Italianen Alessandro Petacchi en Daniele Bennati eindigden respectievelijk als tweede en derde. Koen de Kort (Skil-Shimano) was op de zesde plaats de beste Nederlander. De rit ging over 203,6 kilometer van Villa Romana La Olmeda naar Haro.

De Spanjaard Juan José Cobo (Geox) behield de leiding in het algemeen klassement. Cobo reed attent in de laatste kilometers en kwam als tiende over de finish.

Hij heeft in het algemeen klassement 22 seconden voorsprong op de Brit Chris Froome, wiens landgenoot Bradley Wiggins derde staat op 51 tellen. Bauke Mollema, de nummer vier van het klassement, heeft 1.41 achterstand.

Val Rodriquez

De Spanjaard Joaquin Rodriguez, leider in het puntenklassement, kwam in de slotfase van de rit hard ten val en ging na afloop direct naar het ziekenhuis voor onderzoek.

De Vuelta gaat woensdag verder met een etappe over 211 kilometer, met een lastige aankomst in Peña Cabarga. De Ronde van Spanje eindigt zondag.

Lees alles over de Vuelta

Bekijk de klassementen