AMSTERDAM - Wesley Sneijder heeft diverse doelen die hij in zijn loopbaan nog wil verwezenlijken. Een daarvan is een prijs pakken met het Nederlands elftal.

Dinsdagavond kan de middenvelder zich in Helsinki plaatsen voor het Europees kampioenschap, maar dan moet Oranje zelf winnen en Zweden punten laten liggen in San Marino.

Mocht dat onwaarschijnlijke feit zich niet voltrekken, dan nog is de ploeg van bondscoach Bert van Marwijk zeer dicht bij het EK in Polen en Oekraïne.

"Op clubniveau ben ik nooit verzadigd. Een prijs winnen, welke dan ook, blijft een heerlijke ervaring", zegt Sneijder in een interview met het magazine van NUsport. "Met Oranje is het overzichtelijker: Europees en wereldkampioen worden."

De mogelijkheid

De Utrechter had op 11 juli 2010 al de kans om een prijs te pakken met het Nederlands elftal. Terugdenkend aan het WK in Zuid Afrika komt hij maar op één wedstrijd uit. "Dan flitst gelijk die finale weer door m'n hoofd en één moment speciaal. Die kans voor Robben. En niet omdat ik de assist gaf. Maar dit was dé mogelijkheid."

"Ik keek hem vanaf het middenveld op z'n rug, stond er schuin voor. Het was één seconde muisstil in het stadion, iedereen hield de adem in, ik ook. Klaar voor de ontlading. Vanaf mijn punt leek het of de bal toch nog erin ging, maar nee. Toen stortte ik op m'n knieën."

"Robben zal zich wel een paar keer voor de kop hebben geslagen, maar ik zie het niet als een trauma. Uit dat WK hebben we een hoop motivatie gepeurd, we beschikken nu over een elftal waarmee je wat kan bereiken."

Favoriet

Sneijder kijkt dan ook uit naar het EK. "We hebben laten zien dat we voor niemand onder hoeven te doen. Dat is de grootste winst van het WK plus het feit dat we zes, zeven weken met elkaar op kunnen trekken zonder dat er gekke dingen gebeuren."

"Dit elftal is compleet. Straks op het EK komen we als een van de favorieten binnen, niet als outsider."

Contractverlenging

De KNVB bracht een week geleden naar buiten dat het waarschijnlijk het contract met Van Marwijk wil verlengen. De huidige bondscoach, die in 2008 het stokje overnam van Marco van Basten, gaat in dat geval door tot het WK in 2014.

Sneijder vindt het niet vreemd dat de KNVB met Van Marwijk verder wil. "Zolang ik bij Oranje zit, is ons nog nooit gevraagd wie we als bondscoach willen hebben of wat wij van de zittende bondscoach vinden. Ook onderling hebben we daar nooit over gesproken."

"Maar ik kan me voorstellen dat de KNVB hem langer wil houden. Hij doet het toch fantastisch? Tweede op een WK, nu weer ongeslagen in de kwalificatie, het loopt prima. Logisch dat ze aan contractverlenging denken, daar hoeven ze ons niet over te raadplegen. Spelers moeten zich daar niet mee bemoeien."

In het magazine van NUsport staat deze week een uitgebreid interview met Wesley Sneijder.