AMSTERDAM - De 27e editie van de Dam tot Damloop kent een sterk deelnemersveld.

De organisatie kan voor deze wegwedstrijd over tien Engelse mijl (16,1 km) op zondag 18 september onder anderen de Kenianen John Mwangangi, de twintigjarige titelverdediger, en Philemon Rono verwelkomen.

De komst van hun landgenoot Leonard Patrick Komon, de wereldrecordhouder op de weg op 10 en 15 km, stond al vast.

Record

Hij heeft een aanval aangekondigd op het parcoursrecord van Paul Koech uit 1997 (44.45). Rono (20) onderscheidde zich afgelopen weekeinde in Tilburg met winst op de tien mijl in 47.22.

Bij de vrouwen is de Nederlandse Lornah Kiplagat een van de favorieten. Ze bereidt zich voor op de marathon van Amsterdam, die voor 16 oktober op de kalender staat.

Dan wil Kiplagat de limiet lopen voor de Olympische Spelen van 2012 in Londen. Daarvoor wordt een tijd van 2.27.57 verlangd.

Eindhoven

De organisatie van de marathon van Eindhoven (9 oktober) heeft in de persoon van Tadesse Tola opnieuw een wereldtopper vastgelegd. De 23-jarige Ethiopiër heeft een persoonlijk record staan van 2.06.31, vorig jaar gelopen in Frankfurt.

Met die tijd voegt hij zich bij het rijtje atleten dat een aanval wil doen op het parcoursrecord van 2.07.01. Daarin staan al zijn landgenoot Hailu Mekonnen en de Kenianen David Kipkorir, Charles Kamathi, Nicholas Chelimo en Charles Munyeki.