AMSTERDAM - Rafael Nadal heeft zich zondag in de derde ronde van de US Open in drie sets ontdaan van David Nalbandian: 7-6, 6-1 en 7-5.

De huidige nummer twee op de ATP-ranglijst had in het Arthur Ashe Stadium alleen in de eerste set wat moeite met de Argentijn, die inmiddels is afgezakt tot plek 76.

Nadal, titelverdediger in New York, had een tiebreak nodig om de halve finalist van 2003 in het eerste bedrijf opzij te zetten.

In de tweede set leek het verzet van Nalbandian al vroegtijdig gebroken. Nadal kon vrij eenvoudig uitlopen naar 6-1 en had weinig te duchten van de voormalige nummer drie op de wereldranglijst.

De Argentijn wekte de indruk zich aan het begin van de derde set, die bij een stand van 1-1 enige tijd stil lag vanwege een blessurebehandeling van de Spanjaard, enigszins te herstellen.

Frustratie

Toch ging de derde game naar Nadal, wat bij Nalbandian tot de nodige frustratie leidde.

Dat leidde er bij een stand van 3-2, in het voordeel van Nadal, toe dat de Spanjaard de service van de geïrriteerde Argentijn kon breken.

Hierna was het verzet van Nalbandian allerminst gebroken. De Argentijn wist zich knap terug te knokken tot 5-5 en wist vervolgens zelfs bijna de service van Nadal te breken, maar de linkshandige Spanjaard trok na een spannende game toch aan het langste eind.

Nadal had in de laatste opslagbeurt van Nalbandian uiteindelijk drie matchpoints nodig om zich van de Argentijn te ontdoen: 7-5.

''Het was een zware dag. Nalbandian is een fantastische speler en een goede vriend. Ik moest mijn beste wedstrijd van het toernooi spelen om te winnen. Daar ben ik wel blij mee", reageerde Nadal.

In de vierde ronde stuit de Spanjaard op de Luxemburger Gilles Muller, die met 6-1, 6-4 en 6-4 te sterk was voor de Rus Igor Koenitsin.