AMSTERDAM - Bauke Mollema is er zondag niet in geslaagd zijn derde plaats in de Ronde van Spanje te behouden.

De prestigieuze etappe werd gewonnen door de Spanjaard Juan Cobo, die en passant de leiderstrui overneemt van Bradley Wiggins.

Wout Poels finishte op 48 seconden knap als tweede, voor Denis Mentsjov en Chris Froome. Mollema passeerde als negende de meet op 1.35 minuut.

In het klassement heeft Cobo, die uitkomt voor Geox, een voorsprong van twintig seconden op Froome. Wiggins bekleedt de derde positie op 46 seconden en Mollema moet 1.36 minuut goedmaken op Cobo.

Poels klom dankzij zijn uitstekende optreden naar de tiende plek, op 4.13 minuten.

Sleutelrit

Al tijdens de presentatie van het Vuelta-parcours medio januari karakteriseerden wielervolgers de vijftiende etappe met aankomst op de Alto de L’Angliru als sleuteletappe in de 66e editie van de Ronde van Spanje.

Het steilste deel van deze monsterklim, de Cueña les Cabres, bedraagt meer dan 23 procent en het gemiddelde stijgingspercentage komt boven de tien procent uit.

Vlakke aanloop

De etappe begon echter met een relatief vlakke aanloopfase. Op dit ‘stilte voor de storm’-gedeelte reden Dimitri Champion, Simon Geschke en Andrew Talansky, allen op grote achterstand in het klassement, weg uit het peloton.

Het drietal vergaarde een maximale voorsprong van een kleine vijf minuten, veel te weinig om te strijden om de ritzege. Ook omdat Vacansoleil alles in het werk stelde om de achterstand terug te brengen, werden de avonturiers aan het begin van de een-na-laatste klim gegrepen.

Op deze col ontstond een nieuwe kopgroep met coureurs die goed omhoog kunnen rijden: Carlos Sastre, bolletjestruidrager David Moncoutié, Daniel Martin en Marzio Bruseghin.

Laatstgenoemde arriveerde dankzij zijn daalcapaciteiten als eerste aan de voet van de twaalf kilometer lange Angliru, maar liet zich al rap inlopen door het snel uitdunnende peloton.

Poging Sastre

Dat was voor Sastre het moment om het opnieuw te proberen. De Tourwinnaar van 2008 werd op de eerste zeer steile strook gepasseerd door Igor Anton.

Binnen een mum van tijd pakte de Bask een aardige voorsprong op de groep der favorieten, waar het man-tegen-mangevecht inmiddels gaande was.

Cobo bleek het beste uit de voeten te kunnen op de stukken van twintig procent. De coureur van Geox achterhaalde Anton en liep langzaam maar zeker uit op de groep-Wiggins, waaruit Mollema moest lossen. Poels daarentegen kon wel mee in het spoor van de Britse klassementsleider.

Vijfde winnaar

In de laatste kilometer hield Cobo zijn ritme vast. De Spanjaard treedt in de voetsporen van José Maria Jimenez (1999), Gilberto Simoni (2000), Roberto Heras (2002) en Alberto Contador (2008), de vier eerdere winnaars op de Angliru.

Wiggins verloor in de slotfase, waar renners op sommige stukken acht kilometer per uur fietsten, nog veel terrein. De renner van Sky kroop bijna naar boven en moest Poels, Mentsjov en zijn ploeggenoot Froome laten rijden.

De renners in de Ronde van Spanje kunnen maandag genieten van een rustdag, waarna dinsdag de slotweek aanvangt.

Bekijk alle klassementen